Светият Синод на Антиохийската Патриаршия отново призовава за диалог по въпросите за единството на Църквата



Светият и Свещен Синод на Антиохийската православна църква отново отправя призив за диалог по спорнитe въпроси, които застрашават единството на Църквата.

През октомври 2018 г. Синодът призова Константинополския патриарх Вартоломей спешно да свика Синаксис на Предстоятелите на автокефалните църкви в контекста на едностранната намеса на Константинопол в Украйна. За съжаление Константинопол влезе в общение с украинските разколници и създаде нова структура през декември същата година.

Редица антиохийски архиереи, включително Негово Блаженство Патриарх Йоан X Антиохийски, продължиха да призовават Патриарх Вартоломей да се включи в диалог по този болезнен въпрос.

Синодите и архиереите на други Поместни църкви отправят същия призив от години. Последното изявление на Антиохийския Синод от неотдавнашното им заседание в Баламанд гласи:

Отците от Св. Синод разгледаха предизвикателствата, пред които е изправено Православието в съвременния свят и подчертаха значението на запазването на православното единство, зачитането на каноничната традиция на Църквата и избягването на всичко, което би изострило съществуващите спорове, потенциално превръщайки ги в по-големи и в предпоставка за разделения в единното тяло Христово.

В тази връзка те призоваха за откриване на всеобхватен диалог по всички натрупани спорни въпроси, чрез който да се намерят решения, които да позволят възстановяването на църковното общение в рамките на единното православно семейство.

Избягването на всичко, което би изострило съществуващите спорове и би ги трансформирало в предпоставка за бъдещи разделения в единното тяло Христово“, вероятно се отнася до наскоро обявените планове на Москва да приеме около 100 африкански свещеници под своята юрисдикция, както и атаката на Константинопол срещу Украинската православна църква.

Припомняме, че през април 2019 г. Патриарх Йоан Х се срещна с йерарсите на Александрия, Йерусалим и Кипър по въпросите за единството на Църквата, въпреки че, за съжаление, йерарсите на Александрия и Кипър впоследствие се отказаха от православните си позиции и също влязоха в общение с разколниците от Украйна.

През февруари 2020 г. Негово Блаженство Йерусалимският ПатриархТеофил III проведе братска среща в Аман, Йордания. Както се очакваше, Патриарх Вартоломей и другите гръцки архиереи, които го следват, отказаха да присъстват.

Антиохийската Патриаршия също избра да не изпраща делегация.

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...