Състоя се освещаването и тържественото откриване на Православно радио „Епархийски глас“



В деня на Народните будители, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, се състоя освещаването и тържественото откриване на Православно радио към Софийска света митрополия, „Епархийски глас“.

Радиото бе открито с празничен водосвет, отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение и присъствието на архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на столичния митрополитски храм „Св. вмчца Неделя“, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-н Даниел Николов, финансов ревизор на Софийска митрополия, г-н Юлиян Николов, адвокат на Софийска митрополия, г-н Николай Качамаков, основен инженер при изграждането на радио базата, както и г-н Никола Димитров, отговорен сътрудник по пулт и монтаж.

Православно радио „Епархийски глас“, ще бъде излъчвано по интернет, като всеки ще може да го слуша чрез интернет страницата на Софийска света митрополия, на адрес: https://mitropolia-sofia.org/ или директно на: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/.

Радиото бе изградено с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Начало на излъчването на радиото бе дадено на 15 октомври 2021 г. на връх рождения ден на патриарх Неофит. Пускането на радиото в интернет пространството на този ден, бе дар за 76-ия рожден ден на Кириарха на Софийска епархия, патриарх Неофит. Дар от служителите и верния народ на Софийска епархия.

Програмата на Православно радио „Епархийски глас“ ще се състои от дневна и нощна зона и ще се изпълва поетапно. Освен радио излъчване, голяма част от предаванията ще бъдат записвани и представени във видео формат, който ще бъде достъпен на сайта на Софийска митрополия и на канала на митрополията в YouTube.

Изпълнението на програмата на радио „Епархийски глас“ е възложено на столични свещеници, които със своя талант, отговорност и мисия ще се включат в това отговорно и навременно мисионерско дело.

Програмата на радиото можете да разгледате тук.

В своето слово при откриването и освещаването на радиото епископ Поликарп поздрави всички с новата придобивка на Софийска света митрополия и благодари на онези, които се включиха в осъществяването на този нов проект на Негово Светейшество.

Той изрази особената си благодарност и преклонение пред Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за благословението и най-вече поощрението за изграждането на радио „Епархийски глас“ и изрази очакване, че радиото ще бъде добре прието от всички и ще допринесе за духовното въздигане и усъвършенстване на верния народ на епархията.

Епископ Поликарп сподели, че изградената база при митрополията ще бъде използвана и за център за обучение на новоръкоположени дякони и свещеници, както и за опресняване на богослужебните, богословски и социални познания на свещенослужителите.

Базата, която бе открита с водоосвещение включва: радио и видео апаратна, студио, помощна радиоапаратна, три офиса за служителите на радиото, голяма зала за провеждане на обучителни срещи за свещенослужители, четири стаи за гости, както и обособени санитарни помещения и стаи за технически нужди.

Ръководството на Софийска света митрополия се надява, че с това ново начинание ще се запълни една празнота в медийния живот на Епархията и ще се даде възможност на повече хора да участват в живота на Църквата, както и да се запознават с нейната мисия, която е: „И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин.“ (Матей 28:19,20)

На добър час на Православно радио „Епархийски глас“!

 

Източник: Софийска света митрополия

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...