Православните в Гърция протестират срещу фактическата забрана за посещаване на коледните богослужения



Православните християни в Гърция поискаха от премиера Кириакос Мицотакис да позволи отварянето на храмовете по време на големите християнски празници, съобщават гръцките православни медии.

Представители на 277 православни енории и общини поискаха от министър-председателя на Гърция Мицотакис да остави храмовете отворени по време на Коледа. В отворено писмо до властите хиляди вярващи призоваха правителството да отмени дискриминационното си решение, лишено според тях от всякаква логика, съобщава сайтът Enromiosini.

[Според решението на правителството] на коледното богослужение могат да присъстват не повече от девет човека, което е равносилно на затваряне на храма“, отбелязват авторите на апела.

„Възниква подозрението, че гръцкото правителство се отнася към нас с насмешка и презрение – към нашите пастири, архиепископа, Светия Синод и към всички вярващи“, се казва в документа.

Вярващите призоваха премиера Мицотакис да се намеси незабавно и да преразгледа по най-бърз начин това несправедливо решение.

На 13 декември премиерът Мицотакис взе участие в извънредно заседание на Синода, посветено на въпросите на ваксинацията и карантината.

 

Превод: Андрей Романов

Източник: Съюз на православните журналисти

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...