“Политкоректна вандалщина”: ще стане ли “Парижката Света Богородица” паметник на постмодернизма?



Тези дни светът беше разтърсен от поредната екстравагантна новина. Комисията по национално наследство и архитектура на Франция гласува за плана за „реставрация“ на катедралата „Парижка Света Богородица“, пострадала при пожар през 2019 г. Така наречената „реставрация“ предвижда превръщане на средновековния храм в тематичен „woke“-парк на съвременното ултраляво изкуство. Кощунството е благословено от местната римокатолическа епархия.

За проекта за реконструкция на катедралата разказа предстоятелят на „Парижката Света Богородица“ о. Патрик Шове. По негови думи, модернизацията трябва да направи посещението на паметника по-лесно и по-приятно за представителите на всички конфесии и да създаде „диалог“ между средновековната архитектура на храма и съвремието. Той също така съобщи, че с оформлението на вътрешното пространство на катедралата ще се заемат съвременни френски художници. Планира се отстраняването на голяма част от вътрешната украса на храма. Например, ще бъдат преместени статуите на светиите и други предмети, „за да се освободи повече място за посетителите“. От сградата, построена през XIII в., ще бъдат премахнати свещениците и олтарите, а класическите творби на изкуството ще бъдат заменени със съвременно „улично изкуство“.

Всички постмодернистични идеи, предложени от Парижката епархия, се характеризират с голям полет на фантазията: ще има стенописи на съвременни художници, звукови ефекти за създаването на „емоционални пространства“, цитати от Евангелието на различни езици ще се прожектират върху стените, защото „Парижката Света Богородица“ трябва да стане икуменическа църква, отворена за всички. Както обясни пред агенция „Франс Прес“ о. Жил Друен, който оглавява литургичния отдел на парижкия Католически институт и осъществява надзор върху възстановяването на „Парижката Света Богородица“, „храмът трябва да стане по-приятелски за онези, които невинаги принадлежат към християнската култура“. По негови думи, трябва да се евангелизират  туристите с „нехристиянска“ и „постхристиянска култура“.

Министерството на културата на Франция потвърди тази информация и съобщи, че в оформянето на вътрешния интериор на катедралата ще участват изтъкнатият представител на уличното изкуство Ернест Пиньон-Ернест, а също и Луиз Буржоа и Анселм Кифер. Между другото, една от най-известните творби на последния е скулптура от латекс и гипс, изобразяваща обесен пенис.

Плановете за тази бомбастична „реконструкция“, утвърдени от Комисията за  национално наследство и архитектура на Франция, предизвикаха възмущение не само във френските консервативни медии, но също и във Великобритания (Daily Mail) и САЩ (Fox News и The Washington Examiner).

Британският вестник The Telegraph нарече този план „политкоректна вандалщина“. Daily Mail посочва, че „Парижката Света Богородица“ „ще се превърне в тематичен парк за развлечения“: катедралата се преустройва с помощта на такива експонати като „Пътечката на откритията“ и „Християнство за чайници“. А парижкият архитект Морис Кюло направо използва термина „диснивизация“. Той заяви, че катедралата ще се превърне в подобие на Дисниленд: „Това е една полудяла политкоректност… Те искат да превърнат „Парижката Света Богородица“ в експериментална литургична изложбена зала, каквато не съществува никъде“.

„Църквата е на 2000 години. Тя си има история, която трябва да уважаваме, и която съвременните хора не могат да изтрият с едно драсване на перото“, заяви главният редактор на художественото списание La Tribune de l’Art Дидие Рикнер.

Повече от 100 изтъкнати французи – историци, изкуствоведи, експерти по охрана на паметниците, философи и бизнесмени – се подписаха под отворено писмо до френското правителство, публикувано във в. Le Figaro под заглавието „“Парижката Света Богородица“: това, което огънят пощади, иска да унищожи католическата епархия“. Проектът за постмодернистична „политкоректна“ реконструкция ще унищожи литургическото пространство на храма, смятат те.

Въпроси предизвиква и ролята на Ватикана във всичко това. Някои съпоставят ултрамодерните идеи за преправяне на „Парижката Света Богородица“ с внезапната оставка на парижкия архиепископ Мишел Опети в началото на декември тази година. Архиепископът беше обвинен в сексуален скандал, но в едно скорошно изказване пред журналисти папа Франциск спомена, че не това е истинската причина за отстраняването му.

Повече от 340 хиляди души от целия свят дариха за възстановяването на катедралата около 1 милиард евро, а петербургският завод „Ракета“ се нае да възсъздаде часовника на легендарния храм. Това живо участие на хората беше едно общо признание в любов към „Парижката Света Богородица“ и даде на французите надежда за възраждане на уникалния паметник на духовността и изкуството. Но кой би могъл да предположи, че, жертвайки за „Парижката Света Богородица“, той неволно ще се окаже съучастник в унищожението и поругаването на светинята? Ето го истинското коварство на дявола!

Очаква се, че фактическото унищожение на „Парижката Света Богородица“ ще приключи към 16 април 2024 г., когато в Париж ще се открият Олимпийските игри.

Остава надеждата, че „Парижката Света Богородица“ ще преживее и този ужас, както е преживяла времената, когато по време на Френската революция Робеспиер обявява, че ако парижани не искат тази „крепост на мракобесието да бъде срутена“, те трябва да платят данък „за нуждите на всички революции“. Тогава катедралата е провъзгласена за „Храм на Разума“. Малко по-късно Конвентът заявява, че „всички емблеми на всички царства трябва да бъдат изтрити от лицето на земята“, а Робеспиер лично дава заповед да се обезглавят „каменните крале, украсяващи църквите“.

Катедралата е върната на Църквата и осветена наново едва през 1802 г.

 

 

Превод (със съкращения): Андрей Романов

Източник: ruskline.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...