Проф. Казимир Попконстантинов става Почетен професор на Православния богословски факултет на ВТУ



Снимка: Община Созопол

Академичният съвет на Великотърновския университет реши да присъди почетното звание „Почетен професор на Православния богословски факултет“ на проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов за неговия значим принос за популяризирането, издигането и утвърждаването на името на Православния богословски факултет на университета.

Проф. Казимир Попконстантинов е Почетен гражданин на Варна. Световноизвестният археолог, медиевист и епиграф беше удостоен с най-високото отличие за големия принос за морската столица с проучванията си на два от най-значимите средновековни манастира, посветени на св. Богородица – край с. Равна, Провадийско, и във варненската местност Караач теке, чийто ктитор е св. цар Борис.

Проф. Попконстантинов е откривател на светите мощи на св. Йоан Кръстител, а находката му на остров Свети Иван край Созопол се превърна в световна сензация. Той е сред най-добрите специалисти по средновековна гръцка и българска епиграфика. Носител е на редица престижни отличия, сред които са Кирило-Методиевата награда на БАН за принос в развитието на славистиката и старобългаристиката, и авторитетната Хердерова награда за принос в европейската култура.

 

Източник: Радио Велико Търново

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...