Духовните ориентири на митрополит Йеротей (Влахос) вече и в електронен формат



„Духовни ориентири за съвременното общество“ от митрополит Йеротей (Влахос) – една от най-търсените книги в каталога на издателство „Омофор“, вече е достъпна и в електронен формат.

Изданието събира богословските размисли, интервюта и коментари на автора по актуални теми от настоящето ни. Митрополит Йеротей (Влахос), признат за един от най-ерудираните, изявени и продуктивни съвременни пастири, е автор на над 60 книги, издадени на десетки езици. Завършва Богословския факултет на Солунския университет, служи в Атинската архиепископия като проповедник и отговорник за работата с младежта. През 1995 г. е избран за митрополит на Навпакт и Св. Власий. Преподавател по православна етика и гост – лектор в много университети по света, той е и един големите съвременни изследователи на учението на св. Григорий Палама.

Духовните насоки са своеобразни рецепти за изцеление на цялото общество, но особена грижа е проявена към младото поколение:

Не можем да помогнем на съвременните млади хора, когато, от една страна, им даваме психологическа подкрепа, но им вдъхваме тревога и неувереност по отношение на църковния живот и пастирите на Църквата…“.

Сред темите, на които е отделено място в книгата, са евтаназията, абортите, съвременните погребални практики, наркотичната зависимост и др. Особено голям акцент авторът полага върху евхаристийната общност, чиято същност трябва да бъде разкривана пред младия човек.

Размислите и коментарите на митрополит Йеротей са плод на пастирската грижа за спасението на душата, като стремежът им е да събудят и предизвикат размисъл:

„Така пастирското слово в действителност има характер на намеса, доколкото се стреми да възбуди, да предизвика, да отсъди, да събуди, да ориентира.

Естествено, за да може тази намеса да стане реален принос, то пастирското слово трябва да се вдъхновява от богословието на Църквата, т.е. да бъде църковно и богословско. Такава малка богословска намеса в съвременното общество е словото, което се съдържа в тази книга. То няма претенции, но е симптоматично.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...