Впечатления от ІХ-ата Асамблея на ССЦ в Порто Алегре



Източник:
Orthodoxie.com

Архимандрит Йов (Геча), новият декан на Православния богословски институт „Свети Сергий” в Париж, описва накратко впечатленията си от откриването и началото на Асамблеята на Световния съвет на църквите в Порто Алегре, Бразилия.

Температурата е наистина доста висока в Бразилия, въпреки че ще преминем тази нощ (18 февруари – бел. прев.) към зимното часово време. Засега, обаче, ходът на асамблеята си остава хладен, въпреки че е обилна на цветове и отмерена в ритмите на южноамериканската музика.

Тук православното присъствие отразява добре разнообразието в Църквата. Делегацията на Вселенската патриаршия е съставена от 15 сравнително млади хора, от които половината са жени, и които идват от доста различни места: Истанбул, САЩ, Аржентина, Гърция, Крит, Филипините, Корея… и Париж. Делегацията на Александрийската патриаршия, сред която са кенийският архиепископ Макарий и зимбабвийският митрополит Георгий, свидетелства за една доста активна в мисията Православна църква. Йерусалимската патриаршия също присъства (с митрополит Аристарх, който много добре говори френски): групичката млади палестинци, които го придружават придават малко атмосфера с музиката и танците си през паузите на асамблеята, която за момента си остава леко отегчителна с различните доклади. Вчера архиепископът на Кентърбъри държа хубаво слово, в което цитира Оливие Клеман (известен съвременен френски православен богослов и философ, член на Френската Академия – бел. прев.). Дохалкидонските църкви (коптска, етиопска, сирийска, арменска) също са представени от големи делегации. Православното участие засега остава на позициите на наблюдател, въпреки че присъства на много места: този следобед, събрание на представителите на Църквата ни ще даде възможност на православните делегации да се срещнат и да се уточнят. Утре (неделя, 19 февруари – бел. прев.) две православни литургии ще бъдат отслужени съответно в гръцката и руската енорийска църква в Порто Алегре.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...