Трябва ли пастирите да се изповядват пред народа?


Въпрос: Не е ли време пастирите на Православната Българска Църква да се изповядат пред паството си, пред народа си? Простете ме.


Презвитер Стефан Стефанов: Здравейте!

Във въпроса си пишете “изповядат” и не ми става много ясно дали питате за еднократно или за редовно изповядване на пастирите пред народа. Знаем, че в ранната Църква е съществувала общата, публична изповед. По много причини тя е отпаднала. По този въпрос има един хубав разговор със Стареца Паисий (вж. dveribg.net), в който той казва, че днес публичната изповед не дава плодове. Днес се практикува индивидуалната изповед пред духовен изповедник. От името на Църквата той я изслушва, дава наставления, препоръки, при необходимост налага епитимия и пр. Така този, който се кае се примирява и съединява със светата Църквата. Така се изповядват и пастирите и пасомите. Изповедта дава плодове когато е израз на покаяние. Изповядване “защото трябва” няма смисъл и стойност. За съжаление на Тодоровден мнозина се “изповядват” по подобен начин.

Мнозина от пастирите в нашата Църква страдат от т. нар. “клерикална ерес” и си въобразяват, че с ръкоположението са получили някакво привилегировано положение, което им дава право само да изискват, без да дават. Затова подобно на книжници и фарисеи “връзват бремена тежки и мъчни за носене и ги турят върху плещите на човеците, а сами не искат и с пръст да ги помръднат” (Мат. 23:4). Св. апостол Петър като презвитер призовава своите съпрезвитери: “пасете Божието стадо… не като господарувате над причта (паството; християнската община; наследието), а като давате пример на стадото” (І Петр. 5:3). Трябва да запомним (и да напомняме) думите на един от най-големите съвременни православни богослови, Негово Високопреосвещенство Пергамския митрополит Иоан Зизиулас, че в Църквата няма неръкоположени хора: чрез светото таинство Миропомазание всеки кръстен християнин получава ръкоположение от светите Апостоли. Затова преди да ръкоположи някого за дякон или презвитер, епископът пита Божия народ: “Достоен ли е?” Ако се чуе дори и един глас, че някой не е достоен, ръкоположение не би трябвало да се извърши. Най-често, обаче, този въпрос се задава на църковнославянски език: “Достоин?” и народът изобщо не разбира, че го питат, камо ли да отговори достоен ли е кандидатът или не.

Пастирите и пасомите би трябвало да живеят в единство, разбирателство и любов. Пастирът трябва да бъде и отец (баща), и съветник, и приятел. Пастирът, като приема да се обръщат към него с “отче” трябва да се старае наистина да бъде любещ, грижовен и дори жертвоготовен баща. Трябва да се среща със своите пасоми не само когато го повикат за “треби”срещу заплащане. И най важното: пастирът трябва да не забравя, че се причастява от една чаша със своите пасоми и пред чашата е равен с тях.

Преди да започне Светата Литургия, както и преди приемането на Светите Евхаристийни Дарове, пастирът се обръща към Божия народ в храма, прави дълбок поклон пред него, като казва: “Простете ме, отци и братя, и се помолете за мене грешния”. На Всеопрощението – вечернята на Сирна неделя, пастирът (патриарх, епископ, презвитер) застава пред народа и измолва неговата прошка. Няма никаква пречка да се поиска прошка и през всяко друго време на годината и не само “по принцип” (простено-прости), а и за конкретен грях.

“Усещам”, че във въпроса Ви има нещо повече от написаното, има някаква болка, но сте се притеснили да го доизкажете. Покаянието и изповедта не могат да стават по силата на някакво външно задължение. Едното и другото имат смисъл, когато идват от сърцето. В храма, в който аз служа, а и в други храмове познавам пастири, които имат със своите пасоми близки, братски отношения, винаги са заедно, изповядват си “един другиму греховете” (Як. 5:16) и се молят един за други. Това пожелавам и на всички братя в Христа.

Божията любов да пребъдва във Вас,
презвитер Стефан

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...