Всички християни да празнуват Пасха на една дата?



Източници:
Orthodoxie.com, Zenit, InfoCatho

Монсеньор Брайън Фарел, секретар на Съвета за развитие на християните във Ватикана, в интервю пред католическата информационна агенция Зенит, на въпроса за разискваната напоследък възможност католиците да променят датата си на празнуване на Пасха, е заявил следното: „Католическата църква заяви готовността си да промени начина за определяне на деня, за да съгласува датата с православните и източноправославните църкви (така католиците наричат дохалкидонските църкви – б.a.), ако можем да намерим общо решение. Ние сме на разположение. Проблемът е много сложен; дискусии за датата на Пасха е имало и през ІІІ век и днес все още има. Това е нещо, за което ще дискутираме и ще се опитаме да намерим решение. Би било прекрасно свидетелство пред света християните да празнуват заедно, в един и същи ден Христовото Възкресение, сърцевината на нашата вяра”.

Въпросът е бил обсъждан наскоро, по време на ІХ Асамблея на Световния съвет на църквите в Порто Алегре, Бразилия. Повдигната от арменския патриарх на Киликия Арам І, идеята е била подкрепена от кардинал Валтер Каспер, председател на Папския съвет за единството на християните. „Предложението, както и това за взаимното признаване на кръщението са огромни крачки”, – е заявил католическият духовник, добавяйки, че едно от възможните решения би било да се фиксира дата, като например първата неделя от месец април.

На асамблеята предложението е приветствано от повечето участници от Изток. Руският представител протойерей Всеволод Чаплин обаче е предпазлив. „Пасха заедно – добре, но зачитайки Никея. Нека западните се присъединят към нас. Ние следваме нашето предание, това е по-важно отколкото да се харесаме на общественото мнение”. „Не можем да променим Никейското правило”, – допълва и коптският епископ Антониос Шенуда. Съгласно определението на Първия вселенски събор в Никея от 325 година, Пасха се празнува през неделята, следваща първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...