Размяна на послания между патриарх Алексий ІІ и папа Бенедикт ХVІ



Източник:
Catholique.org

Папа Бенедикт ХVІ и патриархът на Москва и на цяла Русия Алексий ІІ са разменили братски послания през месец февруари, по повод рождения ден и празника на руския патриарх. Това е съобщила пресслужбата на Светия престол, като е публикувала двете послания.

Поканен на тържествата, кардинал Роже Ечегарай, почетен председател на папските съвети „Правда и мир” и „Кор унум” („Едно сърце” – бел. прев.) и на Комисията за великия юбилей, е връчил на патриарха послание от папата и златния медал на Ватикана.

След Светата Божествена литургия, отслужена в катедралата „Христос-Спасител” в Москва на 24 февруари, руският православен патриарх на свой ред е предал на кардинала писмо и нагръден кръст за Бенедикт ХVІ „в знак на почит и признателност”.

В посланието си папа Бенедикт ХVІ заявява, че „духовно се приобщава” към двойния празник на патриарха и „призовава от Господа изобилна благодат лично за него и за неговото служение, посветени на великото дело на Благовестието”.

„Приятелските жестове и слова между пастири на стадото Господне подчертават нарастващото сътрудничество в истината и любовта, даващи тласък на растежа на духа на общение, който трябва да ръководи всички кръстени”, – изказва радостта си папата.

„Съвременният свят има нужда да чуе гласове, които сочат пътя на мира, на всеобщото уважение, на осъждането на всяко насилие, на превъзходството на достойнството на всяко същество и на неговите неотчуждаеми права”, – изтъква също така папа Бенедикт ХVІ.

От своя страна, след благодарностите си към римския папа, патриархът е изказал пожеланията си за „обща програма” на християните: „В този период на бързо развитие и на секуларизация, християнството е изправено пред големи предизвикателства, изискващи общо свидетелство”, – пише от своя страна патриарх Алексий ІІ.

„Убеден съм, че една от приоритетните мисии на нашите църкви, които имат днес обща визия по множество въпроси, е защитата и утвърждаването на християнските ценности сред обществото, с които то е пропито”, – заявява руският патриарх, и добавя като пожелание: „Надявам се, че това ще спомогне също така за бързото решаване на проблемите, които съществуват между двете ни църкви”.

Патриарх Алексий е пожелал на папата „добро здраве” и е призовал за него „Божията помощ” в извършването на „високата му служба на върховен глава на католическата църква”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...