Атака: Синодът следи родолюбивото ни дело



Източник: в-к Атака

Държавата да поеме социалните осигуровки на свещениците, поискаха националистите

Партия АТАКА ще внесе законопроект социалните осигуровки на свещениците да бъдат поети от държавния бюджет. В момента те нямат осигуровки и не могат да бъдат лекувани, заяви след среща с представители на Светия синод лидерът на националистите Волен Сидеров. Една от основните теми на продължилата повече от час среща  бе идеята на АТАКА за въвеждане на вероучението в училищата. Учебниците, по които децата ще се учат на православие трябва задължително да са одобрени от синода, категоричен бе Сидеров. Според него са необходими промени в Конституцията, в която подобно на съседна Гърция, трябва да бъде записана първостепенната роля на БПЦ и православието като официална религия. "България ще тръгне напред, когато Конституцията й започва с думите "В името на Отца и Сина и Светия дух", както е в гръцката", допълни Павел Шопов.

Депутатите от АТАКА обещаха да съдействат на Св. Синод чрез законопроекти, с които да се решават наболели проблеми на църквата. В комисията по вероизповеданията предстои да бъде внесен Закон за защита на териториалната цялост на църковните земи, който ще бъде подкрепен от АТАКА. Чрез него ще се сложи край на спора за земите около Рилския манастир, които принадлежат на църквата, но все още не са й върнати и към които апетити проявяват мафиотски групировки чрез лобита в парламента. Националистите бяха категорични, че трябва да бъдат върнати и земите на българския манастир в Атон "Св. Георги Зограф". Поради неуредената им собственост два имота в центъра на София и Пловдив, които принадлежат на манастира в момента пустеят.

Основен акцент беше поставен на вредното влияние на сектите у нас и начините, по които може да им се противостои. Депутатът Павел Чернев припомни как миналата година АТАКА предотврати идването на пастор Муун в България чрез бързата си реакция. От синода изказаха своите притеснения във връзка с разрастващото се влияние на сектата на сциентолозите, представители на която имало и сред депутатите ни. Депутатите от АТАКА обещаха да се противопоставят на регистрацията и официалното й признаване, а Сидеров допълни, че сциентолозите са обявени за обществено опасни в Германия. В разговора стана дума още за вредното влияние на новопоявилата се секта Анастасия и за недопускане на обявилия се за Христос отец Висарион повторно в България.

БПЦ трябва да получи субсидия от държавата, за да може да върши народополезното си дело, заяви Сидеров. Националистите се обявиха твърдо и против разкола в църквата, който макар и решен продължава да тлее. 

Св. Синод и АТАКА се договориха за съвместно сътрудничество по всички проблеми, изискващи законодателна и обществена инициатива. Хората на Сидеров получиха морална подкрепа от архийереите за своята общественополезна и родолюбива дейност. Отделни представители на Синода поясниха, че обвиненията срещу Волен Сидеров в антисемитизъм и ксенофобия не почиват на някакви реални основания. Към лидера на АТАКА бе изказана благодарност за публицистичния му принос в защита на БПЦ по време на разкола.

На срещата присъстваха 9 митрополити от цялата страна. Те заявиха, че следят родолюбивото дело на АТАКА за повдигане на българския дух и православния фундамент на нацията. Националистите изпратиха здравец и минзухари на партриарх Максим и му пожелаха бързо възстановяване. Срещата се състоя в тържествената зала на синода, изрисувана със сцени от историята ни – изпращането на Св. Патриарх Евтимий на заточение, написването на история славянобългарска от Паисий Хилендарски и др.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...