National Geographic публикува изследване върху „Евангелие от Юда“



Източник: National Geographic

Националното географско дружество (National Geographic), познато и у нас с едноименния телевизионен канал и списание, днес публикува дългоочакваните резултати от международен проект, целта на който беше да се консервира, преведе и установи произхода на кодекс от 66 страници, съдържащ апокрифни текстове като "Първия Апокалипсис на Яков", "Посланието на Петър до Филип", фрагмент от текст с работно наименование "Книга на Алоген" и единственият оцелял препис на т. нар. "Евангелие от Юда".

Според днешната публикация, последният текст "дава различен поглед върху отношенията между Иисус Христос и предателя Юда […], който, за разлика от синоптичните евангелия, тук е представен като действащ по молба на самия Иисус". National Geographic определя откритието като "едно от най-значимите библейски открития на века".

Апокрифът е написан на коптски, древен език, използващ модифицирано гръцко писмо. От тази връзка можете да свалите PDF файл с оригиналния коптски текст. Преводи на отделни фрагменти на английски език можете да разгледате оттук.

Екипът, разчел и публикувал текста, се състои от изтъкнати специалисти в различни области, в това число коптски изследвания, гностицизъм, раннохристиянска църковна история и религиознание. В екипа са включени също така богослови от различни християнски традиции, включително православната. Работата по реставрацията на силно повредения текст на "Евангелието от Юда" е продължила пет години.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...