След конкурса „Блага вест“: среща с Миглена


Миглена Цакова: Това, от което наистина имам нужда, са книгите

Живее и работи в София. Завършила е Педагогика на девиантното поведение в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.  Тя е автор на текста, спечелил трета награва в конкурса "Блага вест" – Дарове на любовта

Когато е на 16 години, тя загубва баща си. Това става в началото на 90-те: времето на очаквана и мечтана свобода, но и време, когато у нас връхлита непознатото и опасното. Тогава в България се разпространяват и започват усилена дейност първите секти.

Характерната неопитност и любопитство на младостта, несигурността след тежката загуба на любим човек, водят Миглена на сбирките на една от най-популярните тогава секти – „Истина от Сион”. Там са и приятелите й. Първо са привлечени две момичета от нейната компания в квартала. После тръгват другите. Самата тя споделя, че е било нещо страшно.

„Започнах да чета и да сравнявам с цитатите от Библията. Всеки път след проповед се прибирах у дома и четях, сравнявах. Така започнах да разбирам лъжата и да преценявам” – разказва Миглена.

За нея един от най-критичните моменти, който определя по-нататъшното й отношение към сектантските сбирки, е свързан с охулването на Литургията.

„Аз съм музикант, и когато чух какво говорят за църковното пеене, за Литургията, просто сърцето ми се обърна” – споделя Миглена.

Своя път към спасението младото момиче намира посредством книгата на Св. Августин Блажени – „Изповеди” и книгата за живота на Св. Серафим Саровски.

Миглена напуска сектата. Някои от нейните приятели също. Започва да се черкува в храм храм "Св. Климент Охридски" в кв."Люлин".

Тази година на Великден тя тръгва на поклонническо пътуване с приятели.

«Много се радвам, че спечелих точно третата награда в конкурса „Блага вест”. Това, от което наистина имам нужда, са книгите”, сподели Миглена, след срещата ни в Православната книжарница, откъдето избра своите предпочитани автори и заглавия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...