Висш служител на САЩ на посещение в манастира Високи Дечани




Източник: КИМ Инфослужба

Специалният пратеник на Съединените американски щати за статута на Косово и Метохия посланик Франк Уизнър, придружен от шефа на американската канцелария в Прищина Филип Голдберг и Стивън Джий е посетил на 15 април манастира Високи Дечани в Косово. Преди това посланик Уизнър е бил на посещение в Призрен, после у семейства на жертви от войната в село Мала круша край Ораховац, а след посещението си във Високи Дечани американската делегация е продължила пътя си към Бело Полье, край Печ, където е трябвало да посети завърнали се сръбски бежанци. Посланик Уизнър и сътрудниците му са били приети в манастира Високи Дечани от игумена епископ Теодосий Липлянски и протосингелите Сава и Нектарий, директор на КИМ-Радио в Чаглавица.

По време на разговора в манастирската библиотека посланик Уизнър е заявил, че целта на посещението му в Косово е да се запознае със ситуацията, в която живеят различните общности, за да може по-пълно да оцени нуждите, които трябва да бъдат взети предвид при решаването на бъдещия статут на Косово. Той е показал особено разбиране за защитата на сръбските православни манастири и другите културно-исторически паметници, като е подчертал, че администрацията на САЩ стои твърдо на позицията, че тези обекти трябва да бъдат запазени за бъдещето. Посланик Уизнър е изтъкнал, че защитата на паметниците не е само задължение на международната общност, но и на местните общности, които би трябвало още по-активно да работят за установяването на взаимно доверие.

Владиката Теодосий искрено е благодарил на посланик Уизнър за проявеното от негова страна разбиране за положението, в което се намира Сръбската православна църква по тези места. Той е изтъкнал, че освен институционалната защита на сръбския народ и връщането на бежанците по домовете им, трябва да се работи и върху изнамирането на подходящи модели за защита на манастирите и другите сръбски верски и културно-исторически паметници. Липлянският владика е посочил защитната зона около манастира Високи Дечани като пример, който може да се приложи и при други обекти. Той е обяснил, че защитната зона представлява опит де се опази по подходящ начин околността и самия манастир, които представляват единна цялост и че Сръбската православна църква не желае въпроса със защитата на светините да се политизира. Защитата на светините и културните блага трябва още повече да сближава хората във отговорността за тяхното запазване, а не да бъде камък на препъване за помирението и съвместния живот между общностите, е казал в заключение владиката Теодосий.

След разговора посланик Уизнър и членовете на американската делегация са се разходили из манастира и са се запознали с дейностите на монасите. Разглеждайки църквата, Франк Уизнър е заявил, че е дълбоко впечатлен от красотата на храма и художествените ценности, запазени в манастира Високи Дечани и представляващи общо благо за целия цивилизован свят.

Преди отпътуването си от манастира посланик Уизнър е дал изявление за албанските и сръбските представители на медиите пред манастирските двери.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...