Руски учени са готови да изследват Благодатния огън



Източник: Interfax

Руската православна църква обяви в четвъртък, че е създала научна комисия за изследване на мироточиви икони и други очевидни чудеса.

“Нашето време е особено богато на чудеса, които без съмнение се дават, за да утвърдят руския народ в неговото масово обръщане във вярата след годините на атеистичен съветски режим", каза на пресконференция в Москва председателят на комисията Павел Флоренски.

Създадена от Московската патриаршия, комисията обединява учени от различни области за изследването на физически чудеса.

Комисията вече е проучила някои чудеса, като например очевидното изтичане на вещество от две икони, едната в гр. Локот, югозападна Русия, а другата в Клин, северно от Москва.

Флоренски, който е геохимик, каза, че комисията е изпратила проби от веществото за анализ от “изследователи от престижен институт”, но не даде подробности за резултатите от анализа.

Руските учени възнамеряват също да измерят температурата на Благодатния огън, който се спуска на Божи гроб в Ерусалим в навечерието на православния Великден всяка година.

“Надяваме се да започнем нашите изследвания през следващите няколко години. Техническото оборудване е налице, но нямаме средства”, уточни Флоренски.

Според него има термометри, които могат да отчетат температурата и да проследят нейните промени в огъня.

Има многобройни свидетелства за това, че Благодатният огън не изгаря през първите минути след слизането си.

Учените отбелязват, че за чудеса се говори в различни религии, но “за да съществува чудото, са нужни свидетели”. “Човек може да повярва или да не повярва в него. Ние го приемаме за истина”, каза Флоренски.

Той счита за чудо това, че десницата на св. Иоан Предтеча беше в Москва. Тогава десетки хиляди руснаци чакаха часове наред, за да й се поклонят в катедралния храм Христос Спасител.

Друго чудо за него е масовото завръщане към Църквата след разпадането на Съветския съюз.

Превод: Божидар Питев

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...