Световната среща на религиите в Москва ще събере християни от целия свят


Източник: Интерфакс

Повече от десет представители на висшия католически клир ще бъдат изпратени от Ватикана в Москва за Световната среща на религиозните лидери, съобщава Отделът за външноцърковни връзки на Московската патриаршия. Сред тях са кардиналите Валтер Каспер и Пол Пупар, ръководители на Папския съвет за съдействие на християнското единство и Папския съвет за култура, кардинал Роже Ечегарай, архиепископ Мехелен-Брюкселски кардинал Готфрид Даниелс, архиепископ Вашингтонски кардинал Теодор Макарик, архиепископ Дублински Диармуид Мартин, архиепископ Каунаски Сигитас Тамкявичус, главата на Конференцията на католическите епископи на Русия епископ Иосиф Верт, духовникът на известната благотворителна организация "Община на Св. Егидий" епископ Винченцо Палиа и други.

По думите на отец Игор Выжанов, секретар на Отдела за външноцърковни връзки, в Световната среща ще участват също и главата на Съвета на Евангелистката църква на Германия епископ Волфганг Хубер, главата на Евангелистко-лутеранската църква на Финландия архиепископ Юка Паарма, генералният секретар на Световния съвет на църквите Самюел Кобиа, генералният секретар на Конференцията на европейските църкви Колин Уилямс, епископът на Лондон Ричард Чартрез.

Църквите на Изтока ще бъдат представени от предстоятелите на Древноизточните църкви – върховният патриарх и католикос на всички арменци Гарегин II, патриархът на Етиопия Абуна Павел, главата на Коптската църква патриарх Шенуда III.

Световната среща на религиозните лидери ще се състои в Москва от 3 до 5 юли по инициатива на Негово светейшество патриарха на Москва и цяла Русия Алексий II. Идеята е получила пълната подкрепа на руския президент Владимир Путин. Организатор на форума е Междурелигиозният съвет на Русия.

Светият синод на Българската православна църква е решил да изпрати като свои представители на Световната среща на религиозните лидери двама митрополити. Според информация на Религия БГ в срещата ще вземат участие Техни Високопреосвещенства Видински митрополит Дометиан и Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

Както Православие БГ съобщи, на 25-26 май 2006 г. в Москва се проведе експертна среща на представители на религиозните общности по света. Участниците в нея обмениха мнения и предложиха основните теми за обсъждане на Световната среща на върха на религиозните лидери.

По повод предстоящото събитие днес в агенция "Риа Новости" бе дадена пресконференция. На нея Смоленски и Калининградски митрополит Кирил, председател на Отдела за Външно-църковни връзки към Московската патриаршия, заяви, че централна тема на Световната среща на религиозните лидери в Москва ще бъде борбата с тероризма и ескремизма и ролята на религиите днес за предотвратяването на конфликтите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...