Монитор: Ще свърши ли джамийският терор?



Източник: в. Монитор, бр. 2628

"На 30 юли полицията състави актове на 8 мюезини от различни джамии, нарушили закона за забрана на високоговорителите." Това не е цитат от научно-фантастичен роман, а съобщение от 31 юли 2005 г. в пакистанския вестник DAWN, който излиза на английски език.

На онези либерални елементи в България, които ще се учудят, че безконтролните крясъци през високоговорителите на джамиите са забранени дори в ислямската държава Пакистан, мога да предложа част от мотивите за закона, изложени в същия вестник от 14 юли 2004 г.: "Някои религиозни лидери използват високоговорителите да обиждат и унижават последователите на други религии. Посланията им са провокативни и могат да доведат до религиозна омраза и насилие."

А на сайта на "Международната група за кризи" е публикуван документ с дата 18 април 2005 г., в който някой си Хафизур Рахман пише: "Преди 40 години в Пакистан нямаше никакви високоговорители. И макар че днес правителството ги забрани, освен за азаан (сутрешна молитва), те ечат отвсякъде. Не пощадиха ни дете, ни болен, ни старец."

Как стои въпросът в САЩ? От сайта "Боже, спаси САЩ!" (www.godsaveusa.com) научаваме за подписка, с която граждани на град Диърборн (Мичиган) са прекратили звуковия терор на джамията в щата. Ето част от цитираните аргументи: "В Мека ли се намираме, или може би в Медина?! В Кайро? Не, в Америка! Какви са тези викове "Аллах е велик! Няма друг бог освен Аллах!"? Това ме обижда. Аз съм християнка и моят бог е Иисус Христос. Защо трябва да бъда обиждана по 5 пъти на ден?" Има и такива аргументи: "Извинете, вашият бог глух ли е, че му крещите през високоговорители? Ако е бог, той би трябвало да чува и молитвите, които изричате наум".

Да видим как стои въпросът на европейския континент. "Ислямът трябва да се приспособи към Европа, а не Европа към исляма. Мъжете и жените ще трябва да се молят в едно помещение на храмовете им. Минаретата им са твърде високи, твърде арабски, и много хора се безпокоят, че те видоизменят европейската идентичност на нашите градове…" Това са думи на Марко Пасторс, общински съветник на Ротердам, цитиран от Катлийн Нокс в кореспонденция от 11 март 2004 г. на Радио "Свободна Европа". А във в. "Лос Анджелис таймс" от 17 март 2004 г. Джефри Флайшман пише: "В Европа високоговорителите по минаретата бяха заставени да млъкнат. За да разберат дали е дошло време за поредната молитва, вярващите в Аллах могат да си погледнат часовника."

В светлината на тези тенденции закъснялото решение на кмета Борисов да избави столичани от звуковия терор на "Баня башъ" е похвално. Но половинчато. Високоговорителите трябва не да се намаляват, а да се изключат. Така повеляват законите на демокрацията, според които въпроси от обществен интерес се решават от мнозинството. В повечето български градове мнозинството от жителите са все още християни и докато това е така, камбаните на църквите ще бият свободно, а високоговорителите на джамиите ще мълчат. Така както в Истанбул мюезините си вият на воля, а камбаните на българската църква "Св. Стефан" мълчат. Там мюсюлманите не дават на християните да бият даже клепалото, дори само на Великден, защото ги смущавало.

Както виждате, на съвременния етап не е уместно мюсюлмани да учат християните на религиозни свободи. Хайде да оставим тази тема за деня, в който забият камбаните на константинополската катедрала "Света София".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...