Стандарт: Освещават нов храм във Видин



Източник: в. Стандарт, бр. 4887

Нов храм "Успение Богородично" отваря врати днес във Видин. Той бе изграден през последните три години с дарения на местни граждани и общината. Светата литургия за освещаването ще води митрополит Дометиан. Поканени са гости от православните църкви на Русия, Сърбия и Румъния.

Новата църква, пета във Видин, е с височина на камбанарията 13,85 м, общата й площ е 250 кв.м. Камбаната със силно резониращ тон тежи 125 кг и е изработена от майстор Данчо Рангелов в софийското село Пролеша. Иконостасът, издържан в стила на тревненската резбарска школа, е дело на троянския майстор Николай Тошев и архитект Емил Радков. Риба и грозде – символи, които присъстват и в герба на града, са изобразени на иконостаса.

Основната икона "Успение Богородично" е дарена на храма от кмета на града – д-р Иван Ценов и съпругата му д-р Цеца Рангелова. Видинският митрополит Дометиан също е сред ктиторите. През първия етап на строителството на храма са вложени 320 000 лв. Проектът предвижда и изграждане на пристройка за неделно училище, трапезария, кухня и лекарски кабинет. Дарителската кампания, която протича под мотото "Доброто е благословено", продължава.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...