Ватикана разяснява на мюсюлманите позицията на Бенедикт XVI



Източник: Всеки ден

Във връзка с реакциите в мюсулманските страни по повод речта на папа Бенедикт ХVІ от 12 септември, от Светия престол са подели дипломатическа инициатива с цел разясняване на позицията на папата пред мюсюлманския свят, обяви кардинал Тарчисио Бертоне, който се смята за втория човек във Ватикана. Кардиналът обяви за новата инициатива пред италианския вестник "Кориере дела Сера".

"Натоварихме нунциите (дипломатическите посланици на Ватикана) в мюсюлманските страни да представят и обяснят изказването на папа Бенедикт XVI ," допълни Тарчисио. Той обясни, че е убеден в резултата на тази инициатива, като уточни, че думите на папата са били "подложени" на сериозна манипулативна обработка, несъответстваща на намеренията на Светия отец. Надявам се диалогът с ислямския свят да протече съгласно намеренията на папата и Църквата.Той ще бъде иницииран от дипломатическите представителства, от културните елити и от Папския съвет, добави Бертоне.

Днес около 500 протестиращи изгориха чучело на папа Бенедикт ХVІ в иракския град Басра и подпалиха и националните флагове на САЩ и Германия, в знак на протест срещу думите на папата за исляма. Същевременно от Днес иракският клон на терористичната организация "Ал Кайда" обеща да продължи свещената война срещу Запада, докато постигне победа над него.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...