Митрополит Йосиф: Публикацията относно дълга на църквата „Св. София” в Чикаго е базирана на лъжа


В писмо до Православие БГ Негово Високопреосвещенство митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, информира българската аудитория за скорошното отбелязване на храмовия празник в българската православна църква „Св. София” и опровергава публикация на в. Монитор относно дълга на църквата. Публикуваме текста на писмото в оригинал.

Празникът на БПЦ, "Св. София" в Чикаго

Над четири хиляди българи в Чикаго почетоха храмовия празник на новата и хубава българска православна църква "Св. София". Тази година Господ даде хубаво време в съботния и неделния ден, което стимулира стари, млади и стотици деца ведно да отпразнуват именния ден на небесния патрон на българите в този световноизвестен град – света мъченица София. Църквата бе отворена
денонощно. Потокът от сънародници не прекъсна. Постоянно прииждаха индивидуално и семейно хилядите сънародници да запалят свещи, да целунат иконите, да удовлетворят духовните си нужди, да се порадват на българската красота. Дълго стояха в храма не само на вечернята, утренята и светата литургия, но и през двете денонощия.

Новото ръководство, избрано от пълнотата на църковната община, действително направи чудо. За кратко време състави нов устав, възстанови оригиналната регистрация, категорично декларира, че "Св. София" не е частна корпорация, а принадлежи канонично към Майката БПЦ и е неразделна част от нейната епархия в САЩ, Канада и Австралия, потвърди избора на протоиерей Груйчо Цонков и предложи на митрополита да го утвърди да продължи енорийската си дейност занапред, участва в делата на тазгодишния Епархийския събор, покани Епархийския архиерей да вземе участие в храмовите празненства и да утвърди и разясни на народа каноничния статут на църквата като неин духовен лидер.

И още: съвместно клир и народ да помогне да се изготви програма за бъдещите изплащания на паричния дълг към банката, който за последните две смутни години се бе увеличил на един милион и триста хиляди долара.

Публикацията тези дни в светски вестник, че дългът е два милиона и че има българин да ги плати, ако се смени свещеникът, е базирана на лъжа. Защото, ако имаше такъв герой, той щеше да изплати дълга през изтеклите две години, когато не само свещеникът, но и владиката и Патриархът бяха изхвърлени от храма.

Напротив, през тези две години, групата, която поддържаше идеята, че църквата е частна корпорация, дългът не се изплати, а се увеличи с новия заем направен от тях.

Още първият ни митрополит дядо Андрей ни е оставил мъдрата заръка, че за църквата не е добре един човек да даде един милион, а един милион хора да дадат по един долар.

Точно тази мъдрост в деня на мъдростта, вярата, надеждата и любовта ни подтикна да си обещаем до 2010 година стоте хиляди българи в Чикаго, в това число и неправославни, да направим всичко възможно да изплатим паричния заем. Така че българската православна църква  "Св. София" в Чикаго не е на разпродажба. И поместеното във вестника е обида за всички нас в Българската епархия и особено за милите ни сънародници в Чикаго.

Не е добре в Родината ни да се публикуват такива лъжи. Нека читателите на Православие БГ да знаят, че митрополитът благослови вече доброто благонамерение на чикагци, похвали ги за събраните само за два дена 12 хиляди долара, което е месечният ни дълг и даде кураж, че изплащането е възможно, тъй като ние българите сме мъдри, поддържаме бащината си вяра, майчината надежда и затова Бог ни обича и макар да ни праща изпитания от време на време, и благославя любовта помежду ни никога да не отпада.

Това е и посланието на св. София и на трите й дъщери.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...