Монитор: Варненската митрополия плати манастира “Свети Пантaлеймон”


Източник: в. Монитор, бр. 2697

Варненската и Великопреславска митрополия от вчера е собственик на манастира "Свети Пантелеймон". Платихме сумата от 664 000 лева, заяви за "Монитор" варненецът Младен Станев, който игра на търг за сградата. Както съобщи ввестникът, първоначалната стойност на обявения имот, превърнат в почивна станция по времето на социализма, надхвърли три пъти първоначалната стойност. Варненският митрополит Кирил подкрепи идеята на Младен Станев манастирът да бъде откупен и да стане църковна собственост.

Цената на имота бе 223 000 лева, а измежду 17 кандидати спечели Младен Станев. Той предложи сумата от 664 000 лева. Събрахме средствата чрез братски кредит, обясни варненецът. Заложени са налични средства на 400-те черкви на територията на Варненската и великопреславска митрополия и е изтеглен кредит. Църквата не може да залага и ипотекира свои имоти и това бе единственият начин да наберем сумата. До изплащането на кредита в полза на банката ще бъдат заложени пари, а не имоти.

Сега се чака въвод във владението на манастирската сграда. Митрополията събира средства от дарения за ремонта на порутения манастир и смята там да изгради духовен православен център.

Така за първи път в историята на Българската православна църква бе купен манастир. Той разполага с 4363 кв. метра разгъната площ и прилежащ терен от 1248 км. метра.

През 40-те години на миналия век по идея на тогавашния варненски владика дядо Йосиф започва строителството на нов манастир със същото име. Той трябвало да бъде и възможно най-точно копие на стария, построен през IХ век от цар Борис Първи. В него са работили ученици на Кирил и Методий.

Парите били осигурени от Варненско-Преславската митрополия. Свещеници от целия район се включили в градежа. Камъните и дървения материал мъкнели с биволски впрягове от Върбишкия Балкан. Манастирът бил завършен малко преди 9 септември 1944 г. Преди обаче монаси да влязат в четириетажната сграда, към която предстояло и строителство на църква, Министерският съвет отчуждава сградата и я дава на профсъюзите.

След 1993 г. сградата е изоставена и започва да се руши и разграбва. През 1996 г. със заповед на финансовото министерство имотът е деактуван като общинска собственост. Местните съветници веднага решават да го продадат.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...