Син на Кадафи призова папата да „прегърне“ исляма


Източник: Всеки ден

Един от синовете на либийския ръководител Муамар Кадафи настоя папата да приеме исляма и да "научи истината", съобщи Ройтерс, цитирайки либийската агенция Джана. Мохамед Муамар Кадафи заяви това във връзка с изказването на Бенедикт XVI за исляма, в което той цитира мнението на византийски император от XIV век, че ислямът бил насилнически. Думите на Бенедикт XVI предизвикаха вълна от протести в мюсюлманския свят.

"Не го карам да се извинява, а го призовавам да прозре истината и да прегърне ислямската религия", каза най-големият син на Кадафи на церемония при закриването на състезание за запаметяване на части от Корана вчера.

В неделя главата на Римокатолическата църква заяви, че дълбоко съжалява за реакцията, предизвикана от думите му, но не се извини и не се отказа от тях. Мохамед Кадафи смята, че немюсюлманите не са религиозни хора и следователно извинението от такъв човек не е утеха, отбелязва агенцията.

На седмичната си обща аудиенция днес във Ватикана главата на Римокатолическата църква изрази своето дълбоко уважение към всички големи религии и особено към мюсюлманите, предаде Франс прес. Папата направи това изявление осем дни, след като разгневи мюсюлманите по време на лекцията си в своята родна Германия. Бенедикт XVI вече изрази съжаление, че речта му е предизвикала недоразумение. Днес той изрази надежда, че думите ми ще послужат за насърчаване на диалога между религиите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...