Няма Ренесанс във вярата на младите хора


Източник: Евангелски вестник

Берлин. Сред младежта царува нарастващ светогледен плурализъм. Въобще не може да се говори за “ренесанс на вярата”. Това установи проучване сред 2532 млади хора на възраст между 12 и 25 години. Ценностната система на младите се развива встрани от вярата:

30% от тях вярват в Бог, Който е личност;

19% вярват в една безлична могъща сила;

28% от младежите не вярват нито в Бог, нито в могъща сила;

Останалите 23% не знаят в какво да вярват.

Тези резултати са в противоречие с оценката, дадена в доклада на евангелските църкви, който говореше за завръщане на младежта към вярата.

Съгласно изследването относно религиозността на многобройната младеж с чужд произход в Германия, 52% от анкетираните обясняват, че вярват в Бог, Който е личност. Това показва, че принципно младите хора са настроени благосклонно към църквите. 69% намират за добре, че тях ги има. Други 27% ги отричат.

Младежите изразяват и ясна критика към църковните общества:

65% са на мнение, че църквите нямат отговор на въпросите, които ги интересуват;

68% пък казват, че трябва да се променят, ако искат да имат бъдеще.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...