Стандарт: Отрязаха Барбуков за хотел в манастир


Източник: в. Стандарт, бр. 4940

5 хиляди туристи дошли заради стенописите в храма; Земенският зет не получи 10-годишна концесия за спалнята в светата обител…

Строителният предприемач Димитър Барбуков се отказа да прави хотел в Земенския манастир. Той искаше да вложи половин милион лева в луксозна туристическа спалня. Министерството на културата обаче не разреши на бизнесмена десетгодишна концесия върху обекта и върху ресторанта до храма, отпускайки му само три години за ползване, съобщи губернаторът на Перник Иван Димитров. Предприемачът пресметна, че не може да си върне инвестицията за толкова кратък срок.

Офертата бе подадена в министерството от едно от дружествата на Барбуков "Аспекти". Бизнесменът, който е зет в Земен, има регистрирана местна фирма "Аспекти плюс". 60% от капитала са негова собственост, останалите 40% са на съпругата му Весела. Няколко месеца продължиха преговорите с ведомството на Стефан Данаилов за продължителността на стопанисването. Проблем се оказа фактът, че манастирът е паметник на културата и филиал на Националния исторически музей.

След провала на сделката хотелската част и механата в паметника на културата остават недовършени. Строежът им бе започнат от общината в Земен преди около 16 години, но поради липса на средства обектът бе замразен. Сградата е вдигната, сложени са дограмите и вратите на 17-те стаи, но трябва да се измажат и обзаведат.

Ще се опитаме с помощта на културното министерство да потегнем сградата, твърди областният управител. Тя е предвидена за целева субсидия през следващата година, но средствата ще стигнат само за покрива, камбанарията на храма и залата за музейната експозиция. Хотелът отново ще остане в строеж.

Земенският манастир е уникален със стенописите си, изобразяващи Страстната седмица. Те привличат туристи от цялата страна и от чужбина. От 5-те хиляди души, дошли да разгледат светинята тази година, три хиляди са поискали да пренощуват в нея, но е нямало къде да бъдат настанени.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...