Правителството дари църковна утвар на православния храм „Св. Патриарх Евтимий” в Париж


Източник: Правителствен пресцентър

Православният храм „Св. Патриарх Евтимий” в Париж получи от българското правителство като дарение църковна утвар. Богослужебната посуда беше връчена по време на работното посещение на министър-председателя Сергей Станишев във Франция.

Помещението, което служи за храм на българската православна общност в Париж, беше предоставено от протестантската църква във Франция с разрешение да се обзаведе според православния канон. По молба на църковното настоятелство, Министерският съвет реши да помогне на общината с оборудването му.

Дарението включва свещници, купел за кръщене, комплект богослужебна посуда за литургия, 2 комплекта свещенически и 4 комплекта дяконски одежди, трикандилник за олтара, напрестолен кръст, свещена плащеница, корони за венчание, богослужебни книги.

На майстори от Банско допълнително ще бъде поръчано и изработването на дърворезбен иконостас, който ще бъде подарък от правителството за храма за Великден.

Отец Емилиян Боцановски, председател на църковното настоятелство, връчи на премиера Сергей Станишев благодарствено писмо, в което се изразяват най-искрени благодарности за съдействието, оказано от правителството за обзавеждането на храма. „Членовете на нашата енория приеха с радост предоставените църковни принадлежности, нужни за благолепието и пълноценното функциониране на църквата. Високо ценим този жест на разбиране и внимание към нуждите на българската църква в Париж. Вярваме, че с тази помощ и още усилия от наша страна ще съумеем да превърнем българския храм в привлекателно духовно средище за сънародниците ни и за всички православни християни във френската столица, което да представя достойно българската духовност, православна култура и традиции”, се казва в писмото.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...