Сега: Сидеров се зарече да върне имотите на църквата



Снимка: Борислав НиколовИзточник: в. Сега

Само четири дни преди изборите митрополит Кирил подаде ръка на Волен Сидеров в името на църковните интереси.

На въпрос дали църквата трябва да се занимава с бизнес, Сидеров отвърна, че няма нищо нередно в това, тъй като имотно-финансовите отношения са вид бизнес. И даде за пример католическата банка "Амброзиано", в която кардиналите са и банкери. Повод за коментара бе вчерашно изявление на митрополит Кирил пред бТВ, който заяви намерението на църквата да инвестира в хотелиерство и туризъм.

"Атака" готви законопроект, с който да се отмени национализацията на имотите на БПЦ и с еднократен акт те да й бъдат върнати, както стана с имотите на католическата църква. Това обяви Волен Сидеров след среща с Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и част от синодалните старци. На нея присъстваха и депутатите от партия "Атака".

Това е втората им среща за тази година. Първата бе в края на март и тогава Сидеров обеща промяна в Кодекса на труда, която да задължи държавата да плаща социални и здравни осигуровки на свещениците, които богатата на имоти църква не внася. Парламентът обаче отхвърли предложението.

Сега пък Сидеров се зарече един ден, когато "Атака" има по-категорично присъствие в Народното събрание, да прокара закон за връщане на църковните имоти, ако и този път проектът им не мине. В замяна националистите срещнали разбиране от БПЦ за акциите срещу високоговорителите на джамиите.

На въпрос дали църквата трябва да се занимава с бизнес, Сидеров отвърна, че няма нищо нередно в това, тъй като имотно-финансовите отношения са вид бизнес. И даде за пример католическата банка "Амброзиано", в която кардиналите са и банкери. Повод за коментара бе вчерашно изявление на митрополит Кирил пред бТВ, който заяви намерението на църквата да инвестира в хотелиерство и туризъм. Дори даде за пример Кипърската православна църква, върху чийто земи са построени заводи за бира. Митрополитът, който временно замества патриарх Максим, дори не скри, че църквата вече оглежда терени, подходящи за строеж на хотели. "Но все пак ще се съобразяваме с православно-християнската вяра", увери той. А печалбата щяла да се влага за изработване на кръстчета, на църковна утвар и икони.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...