СЕМ: Религиозната тематика е част от големия въпрос за възпитанието на подрастващите



 

На 9 ноември 2006 Съветът за електронни медии е изпратил отговор на отвореното писмо на г-жа Елена Трифонова относно религиозната тематика в предаването „Шоуто на Слави”, излъчвано по БТВ.

В писмото си СЕМ определя „религиозната тематика” като част от големия въпрос за възпитанието на подрастващите и изказва своята благодарност за изразената „принципна” гражданска позиция.

В писмото си г-жа Елена Трифонова се обърна към СЕМ като регулаторен орган, който може да взема решения и да отправя препоръки.

В отговора на СЕМ се казва: „Създаването на радио- и телевизионни програми в Република България е свободно и Съветът за електронни медии може да се намесва в съдържанието им само в случаите, когато те нарушават административнонаказателни разпоредби на Закона за радиото и телевизията. Вярно е, че понякога в „Шоуто на Слави” се изказват непремерени шеги. ЗРТ е предвидил няколко правни възможности за защита на лица засегнати в радио- и телевизионни предавания, уредени в чл. 14, ал. 3 и чл. 18”.

Според тези текстове от закона на засегнатите лица се дават следните възможности за реакция: право на достъп до съответния архив и копие на записа за тяхна сметка или право на отговор в седемдневен срок от деня на излъчване на предаването?!

СЕМ обаче се позовава на това, че в текста на Отвореното писмо на г-жа Елена Трифонова не са посочени час и дата на излъчването на оспорваните предавания или части от тях.

Православие БГ публикува резултатите от подписката „Православие и медии в България”, съставена в периода юли-септември 2006 г. В коментарите на подкрепилите тази инициатива също се изказва „принципна” позиция и то не само по отношение на конкретното предаване, но и въобще за налагащи се тенденции в отразяването на темата в българското медийно пространство. Очевидно поставеният въпрос надхвърля „времетраенето” на определено предаване и е „принципен”.

Дори законът да не позволява предприемането на конкретни мерки, във възможностите на отговорните институции е да изразят своята позиция или да отправят препоръки. От писмото на СЕМ обаче се разбира единствено какво не може вече да се направи.

Отговорът на СЕМ може да изтеглите оттук

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...