До месец ще е готова концепцията за въвеждане на вероучение в училище



Източник: Actualno.com

До месец трябва да е готова концепцията за въвеждане на вероучение в училище, за да може този предмет да влезе в учебната програма още от следващата учебна година. Това каза днес на среща с интелектуалци представящият Светия Синод – митрополит Кирил. Светият Синод настоява за православно вереучение, а не за предмет религия в училище.

Според него без вероучение ще вървим все по-надолу и като пример той даде агресията, която се проявява не само в училище, но и по пътищата на страната, които загиват повече хора, отколкото в някои военни конфликти. На срещата присъстваха митрополити, както и издателят Иван Гранитски, поетите Любомир Левчев и Недялко Йорданов, музикантът Ценко Минкин и Хайгашот Агасян, скулпторът и художник Димитър Сотиров.

Според Иван Гранитски писателят Антон Дончев също присъства духовно на срещата. Митрополит Кирил каза, че се правят твърде много концепция за предмета религия, а е необходимо само една.

Кирил каза, че "трябва да работим, не да спим". Иван Гранитски добави, че трябва да се търсят истинските ценности в обществото, защото някои медии, в преследване на рейтинг, обръщат повече внимание на "еднодневките". Според Гранитски трябва да се върнем към проверените традиции на взаимодействие между Църква и писатели и учители.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...