Православието не е самодържавна система


 
Източник: athos.alexsoft.gr

На 15 и 16.09.05., в Урбино /Италия/ се проведе конференция на Дружеството по Църковно право на Източните Църкви, с основна тема “Еклисиологичните основи в устройството на Църквата”.

В послание към участниците Архиепископ Христодул подчерта: “В Православната Църква, синодалната система се намира в основата на управленческата й структура. Съборът на епископите е последният съдник по църковните въпроси”. В Православието никога не е навлизала папската самодържавна система на управление.  “Никога нито патриарси, нито архиепископи, нито епископи са си помисляли да престъпят този основен принцип”, отбеляза арх. Христодул.

Архиепископът заяви още, че “Йерархията има отговорността да намери нови начини за посрещането на актуалните проблеми, така че Църквата винаги да бъде на първа линия при решаването на духовните и обществените проблеми на хората чрез силата на църковното слово и с конкретните си действия. Поради това, задълбочаването на ролята на йерархията в цялата управленческа система на Църквата се налага като приоритет”.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...