В Лос Анджелис бе открита най-голямата изложба на древни икони от Синай


Източник: The Art Newspaper

Манастирът “Св. Екатерина” в Синай – Египет, предостави 43 от своите безценни икони на музея “Дж. Пол Гети” в Лос Анджелис за изложбата “Свят образ, осветена земя: Икони от Синай”, която бе открита на 14 ноември (и ще продължи до 4 март 2007 г.). Това е най-голямата изложба досега, посветена на синайската сбирка (преди две години в изложбата “Византия”, организирана от нюйоркския музей на изкуството “Метрополитън”, бяха включени 40 икони). Най-забележителното произведение е голяма икона на св. ап. Петър от шести век, изпълнена с античната техника енкаустика, която е една от най-древните икони, достигнали до нас.

Миналият месец иконите пропътуваха 13 000 км. от подножието на планината Синай до музея, разположен в Лос Анджелис. Организирането на изложбата беше едно сложно мероприятие, което изискваше тясно сътрудничество между учените от музея “Гети” и православните отци от пустинната обител, датираща от шести век.

Манастирът се съгласи да предостави не само свои икони, но също и шест значими ръкописа (включително Арабското евангелие от 860 г. и илюстриран текст на св. Йоан Лествичник от 12-ти век), три ранни металопластики и богослужебни одежди от 15-ти век.

Молбата на фондация “Гети” несъмнено беше удовлетворена заради нейното сътрудничество в консервацията на едно от най-големите съкровища на манастира – мозайка от шести век в апсидата на църквата, изобразяваща Преображение. Емирът на Катар беше предоставил средства за основната работа по мозайката, но бяха необходими допълнителни средства за решаването на проблеми по конструкцията на апсидата, за която фондация “Гети” отпусна 250 хил. щ. д. Консервацията на мозайката се очаква да приключи следващата година.

Опаковането на иконите започна през септември, когато екип от консерватори на “Гети” отлетяха за Синай. Дървените касети, в които бяха опаковани иконите, са направени от 25 слоя материали, предоставящи максимална защита. Всяка икона беше опакована в своя собствена кутия, а няколко кутии след това бяха поставени в голяма дървена касета. Всяка касета беше окачена във втора касета с изолиращ слой от въздух и вискозно-еластичен полимер (Sorbothane), който гарантира максимална противоударна защита. Другите външни слоеве включваха различни видове пяна за изолация и уплътнение, алуминиев ламинат за запечатване на дървото, термична лента за създаване на бариера срещу влажност и температура и силикон за запечатване на ъгловите съединения против влажност.

Иконите бяха транспортирани по суша през Синайския полуостров и Суецкия канал до Кайро, откъдето по въздух пристигнаха в Лос Анджелис.

Климатът на Синай е изключително сух, като относителната влажност рядко надвишава 20%, докато средната влажност в Лос Анджелис е над 70%. Поради тази разлика се наложи консерваторите на “Гети” да осигурят постоянни условия както по време на пътуването, така и по време на изложбата. Когато касетите пристигнаха в “Гети” миналия месец, влажността в изложбените галерии беше временно намалена за период от две седмици чрез използването на обезвлажнители.

След отварянето на касетите иконите се поставиха в изложбени шкафове с контролирани условия, а влажността в помещенията беше отново върната до обичайното ниво от 50-55%. Вътре в изложбените шкафове влагата във въздуха се поглъща от силикагел, за да се поддържа влажност от 27-32%, каквато е на Синай.

Организаторите на изложбата се надяваха да покажат редом с иконите от манастира “Св. Екатерина” още две икони от шести век, които сега се намират в Украйна. През 1850 г. група икони са занесени в Русия от епископ Порфирий Успенски и в момента се съхраняват в музея за изкуство “Богдан и Варвара Ханенко” в Киев. За съжаление украинският музей отказа в крайна сметка да предостави тези икони.

По време на цялата изложба двама монаси от манастира “Св. Екатерина” ще останат в музея “Гети”, за да наблюдават състоянието на иконите до нейното закриване.

На този адрес може де се поръча безплатно DVD, представящо в образи и звуци живота в най-древния християнски манастир “Св. Екатерина”.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...