Църквата в Черна гора се противопоставя на институционализирането на разколническата ЧПЦ



Източник: Инфослужба на СПЦ

Черногорско-Приморската Митрополия на Сръбската православна църква е публикувала в началото на седмицата официално съобщение във връзка с дейността на така наречената „Черногорска православна църква” („ЧПЦ”), която от няколко години се опитва да се утвърди на територията на Черна гора и се активизира особено напоследък, когато след референдум държавата излезе от федеративния съюз със Сърбия.

В комюникето се изтъква приемствеността на Черногорско-приморската митрополия и на другите православни епархии на СПЦ, функциониращи в рамките на политическата територия на държавата, които са единствените легитимни представители на Православната църква в Черна гора и в миналото, и днес. Като такива тези епархии са били винаги признавани както от държавните власти от Османската и Австроунгарската империя до Кралство Черна гора и пред- и следвоенна Югославия, така и от целия православен свят, като неделима част от Сръбската православна църква.

За първи път така наречената „Черногорска православна църква” прави опит да се регистрира през 2000 година, но получава отказ от държавните органи на Югославия. Сръбската православна църква я обявява за разколническа структура и анатемосва водача й Мираш Дедеич и свещениците, които са в общение с него, като не признава извършваните от тях свети Тайнства.

След като през май тази година черногорският народ се обяви за независимост, „ЧПЦ” засили опитите си да получи официална санкция от държавните власти. В момента разколническата организация предявява право над повечето църковни имоти и храмове, обявявайки се за наследница на Черногорската митрополия от времето на Кралство Черна гора.

В официалното си съобщение Черногорско-Приморската митрополия изразява възмущението си от претенциите на така наречената „ЧПЦ”, определяйки я като верска общност, която е „в абсолютен дисконтинуитет с Черногорската митрополия”, и изтъква, че „като новорегистрирана религиозна общност тя може да разглежда като свое единствено онова, което придобива и създава от деня на своето основаване”. В този смисъл е било и неотдавнашното решение на Върховния съд на Подгорица, който е постановил разколниците да напуснат завзетия от тях храм „Свети Йоан Кръстител” в село Баици край Цетине.

Въпреки решението на държавния орган, митрополията на СПЦ е загрижена поради факта, че отделни представители на властта в Черна гора, включително и по самите й върхове, упорито и по различни начини се стремят да утвърдят схизматичната общност. Тя смята, че това е „директна намеса във вътрешните въпроси на Църквата и нарушение на конституционната отделеност на Църквата и държавата”. Черногорско-Приморската митрополия се опасява, че тези отцепнически настроения ще вземат връх при съставянето на новата конституция на Черна гора, след като отделни „идеологически пристрастени” управляващи се борят в нея да залегне признаването на „национална” черногорска църква. В официалното си съобщение за медиите тя открито и категорично се противопоставя на опитите на всякакви външни фактори да определят църковното устройство.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...