Митрополит Амфилохий получи почетната титла на Цетински архиепископ



Източник: Черногорско-Приморска митрополия

Почетната и литургическа титла Архиепископ Цетински на Черногорско-приморския митрополит Амфилохий бе потвърдена при наскоро състоялия се Събор на архиереите на Сръбската православна църква заради историческия й континуитет, както впрочем и титлата Екзарх на Светия Ипекски трон, потвърдена през последните години и следваща титлите, носени от черногорско-приморските митрополити от Василий Петрович – Негош (1750-1766) до Митрофан Бан (1885-1920), след падането на Ипекската патриаршия под турска власт.

Титлата на цетинските, по-рано зетски архиепископи, а същевременно и на черногорско-приморските митрополити, има почетен и литургически характер.

Първият Черногорски и Приморски митрополит с почетна титла на архиепископ бил Ромил І от 1530 година, по време на турската окупация на Черна гора. Негов наследник, Черногорски и Приморски митрополит и Архиепископ Цетински е бил Василий от 1532 година. Всеизвестно е, че Петър ІІ Петрович – Негош и Митрофан Бан също са се подписвали като архиепископи.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...