Перспективи: Нормализация на отношенията между Руската православна църква зад граница и РПЦ



Източник: Руска православна църква зад граница

Започнала е подготовката на предстоящия ІV Общ задграничен събор на Руската православна църква зад граница, който ще се проведе през май 2006 година в Сан Франциско. Един от основните въпроси на събора трябва бъде „установяването на нормални отношения между църквите в Русия и зад граница”. Това е обявил секретарят на предсъборната комисия, протойерей Пьотр Перекрестов, в интервю пред редакцията на интернет-сайта на РПЦЗГ.

Свещеникът е отбелязал, че Общоцърковният събор ще обедини цялото епископство на РПЦЗГ, както и представители на свещенството, монашеството и миряни, които ще бъдат делегирани от своите епархии. Той е заявил също, че няма да присъстват представители на Московската патриаршия; единствените очаквани гости ще бъдат от Сръбската православна църква. Разискванията ще бъдат провеждани при закрити врати, е добавил свещеникът, а документите на събора ще бъдат публикувани на специален интернет-сайт.

Отец Перекрестов е обявил също така, че Съборът ще разгледа и докладите на председателя на Комисията за преговори с Московската патриаршия, архиепископът на Берлин Марк, както и на другите членове на Комисията. Докладите ще засегнат темите за отношенията между Църквата и Държавата, икуменизма, недвижимите имоти и други въпроси, които са били поставяни по време на преговорите. Отецът е заявил, че след третия работен ден на Събора ще бъде приета резолюция по основната тема. Той е подчертал обаче, че ролята на Общоцърковния събор е съвещателна и че крайното решение зависи изключително от Архиерейския събор, който трябва да се състои след Общоцърковния.

Протойерей Пьотр Перекрестов е припомнил, че „осмислянето на изминатите от двете части на Руската църква пътища” е станало възможно след канонизирането на царското семейство през 2000 година от страна на Архиерейския събор на РПЦ, както и след приемането на  „Социалната концепция на Църквата”, документ, който отразява позицията на РПЦЗГ по въпросите на взаимоотношенията между Църквата и държавата.

През 2003 година Архиерейският събор на Руската задгранична църква прие решение за създаването на Комисия за преговори с Московската патриаршия. Година по-късно се състоя и историческото посещение в Москва на главата на Задграничната църква, митрополит Лавр. „Изминаха пет години от началото на усиления процес за търсене на решение на руската трагедия – разделението в Руската църква – е заявил представителят на РПЦЗГ, –  и вече е време да се направи равносметка, да се очертае по-нататъшния път”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...