Нова Телевизия: Боянската църква отново отвори врати



Източник: НТВ

Половин век след като беше затворена за реставрация, Боянската църква отново отвори врати. Храмът е включен в списъка на световното културно наследство още през 1979г. и е под закрилата на ЮНЕСКО.

Дългогодишните проблеми около реставрацията на църквата "Свети Никола и Свети Панталеймон", известна като Боянската църква, приключиха само за 8 месеца през тази година. Преди седмица екип на проф. Григори Григоров завършва цялостната реставрация на стенописите.

Проф. Григори Григоров: "Тук всеки обект изисква специфичен подход, тук също беше приложен специфичен подход. Трудното беше да се отървем от натрупванията, които бяха върху стенописите, направени от времето."

Една от легендите за стенописите в храма е, че изписаният Свети Ефрем от Сирийската пустиня всъщност е автопортрет на майстора. Тъй като по канон авторите са нямали право да се подписват, се предполага, че това е неговото лице. Стенописите са уникални още с изображението на Исус на 12 години и единственият запазен до днес образ на Свети Иван Рилски.

Взети са всички мерки за по-нататъшното запазване на стенописите.


Проф. Валентин Тодоров: "Взети са абсолютно всички мерки от гледна точка на микроклимат, на соли, на влага, всичко е в контролиран режим, така че не може нищо, просто нищо не може да се случи повече. Това, което е оригинал, не може да му се случи нищо."

В близост до църквата е поставена и паметна плоча на дарителите, с чиято помощ се е случила реставрацията. Официалната церемония почетоха президентът Георги Първанов и кметът на София Бойко Борисов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...