Атинският архиепископ призовава за зачитане на автокефалията на Гръцката църква



Източници: RNN, Orthodoxeurope

Атинският архиепископ Христодулос е разкритикувал инициативата на дванадесет митрополити от Гръцката църква, обърнали се към Константинополския патриарх по повод проектозакона за църковен съд, заобикаляйки Светия Синод на Гръцката църква. След като Синодът в Атина е приел проекта за новия закон, групата дванадесет митрополити, които поставят под въпрос някои от членовете, са поискали от Константинополския патриарх да се намеси. Според архиепископ Христодулос обаче, проблемът „засяга вътрешната администрация” на Гръцката църква.

Архиепископ Христодулос е отправил писмо до дванадесетте митрополити, в което напомня, че Гръцката църква има автокефален статут, признат от Константинополската патриаршия през 1850 година. В Томоса на Константинополския патриарх и на Светия Синод на Константинополската патриаршия от 1850 година се казва, че „признава Светия Синод на Гръцката църква, утвърден от Синодалния томос, като върховна църковна власт, притежаваща всички права над църквите в Гърция”.

В тази връзка, според архиепископ Христодулос, фактът, че някои митрополити се отнасят до Константинополската патриаршия по въпроси, засягащи вътрешния ред на Гръцката църква, „представлява предизвикателство не само към каноничните правила, но и към самата институция на Светия Синод, който е върховният административен орган на нашата Църква”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...