И Светият синод бил изненадан от архонтския сан на Бинев



Източник: Дневник

Светият синод нямал общо с удостояването на бизнесмена Слави Бинев с титлата архонт и е изненадан от церемонията, проведена на 3 януари в Рим от старозагорския владика Галактион. Това са заявили в понеделник представители на висшия клир пред председателя на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията Огнян Герджиков (НДСВ) и неговия заместник Николай Михайлов (ДСБ), научи "Дневник" от присъствали на срещата. В разговора са участвали почти всички членове на синода с изключение на патриарх Максим и Галактион.

От синода отново посочиха, че Българската православна църква няма нито традиция, нито практика да присъжда такива санове, обясни Герджиков след срещата. В същото време в интервю за в. "Новинар" в понеделник митрополит Иларион Доростолски казва, че всеки епископ може да посвещава "във всички допустими според каноните длъжности", а на църквата са й потребни лостове за изпълнение на мисията й.

Очаква се на заседание във вторник Светият синод да обсъди случая "Архонт Бинев". Източници от синодалната палата обаче прогнозираха, че надали ще се стигне до някакво решение, тъй като Галактион щял да отсъства заради болест. Висшият клир няма как да вземе решение, преди да е изслушал старозагорския владика, коментираха в понеделник запознати с църковните дела. По думите им решението ще бъде забавено достатъчно дълго, за да спре медийният шум. Междувременно Огнян Герджиков обяви, че свиква в четвъртък заседание на парламентарната комисия по вероизповедания по случая, на което са поканени представители на синода, на външно министерство и на дирекцията по вероизповедания.

Удостояването на Бинев, който е собственик на нощни заведения, с титлата архонт предизвика не само обществени, а и дипломатически реакции. В поредица срещи с представители на институциите миналата седмица папският нунций в България Джузепе Леанца е отбелязал, че Ватиканът няма нищо общо с церемонията. Той обяснил, че има нарушения при извършването на церемонията – първоначално Галактион поискал единствено да посети Ватикана, после помолил за разрешение да отслужи молебен за членството на България в ЕС в православния олтар в църквата "Санта Мария Маджоре", а накрая без знанието на католическата църква извършил церемонията за издигане на Слави Бинев в архонт. В понеделник от Светия синод обяснили пред Герджиков, че не са се срещали с Леанца и за първи път чуват за нередности в ритуала.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...