Доклад на Съвета на Европа за жените и религията



Източник: Les Jeunes Catholiques Nantais, Парламентарна асамблея на Съвета на Европа

От името на Комисията за равни шансове за мъжете и жените, швейцарката Розмари Цапфл-Хелблинг от Европейската народна партия е внесла в Съвета на Европа проекторезолюция под наслов „Жените и религията в Европа”, която трябва да бъде гласувана днес, 4 октомври, от Парламентарната асамблея на Съвета.

 
Докладът описва основно случаите на дискриминация спрямо жените от гледна точка на религията. Той показва явна „загриженост” за жените, жертви на заблуди в името на религията, и описва нарушаването на техните „права”. Авторката се възползва и от възможността да изобличи националните политики на страните членки по отношение на човешкия живот, в частност по отношение на семейството, развода и законите за аборта.


Докладът твърди, че тези политики са вдъхновени от религията. С други думи, госпожа Цапфл-Хелблинг смята, че суверенните държави в Европа не се ползват от правото си сами да определят своето законодателство по този въпрос, а се поддават на идеологии, подкрепяни от европейските институции и едно елитарно малцинство в Обединените нации. В този смисъл, докладът настоява за по-осезаемо разделение между Църквата и държавата.

Особено се напада Римокатолическата църква, понеже тя е тази, която окуражава най-активно подобни доктрини за семейството и човешкия живот и поддържа убеждението, че мъжът и жената трябва да заемат различни длъжности в Църквата. Докладът осъжда също така позицията на Римокатолическата църква по отношение на контрацепцията, заради все по нарастващия брой аборти в света (40 милиона годишно). Не по-ласкава е позицията на госпожа Цапфл-Хелблинг спрямо Православната църква, тъй като тя също отхвърля контрацепцията и абортите и не позволява на жените да стават свещеници.

Съветът на Европа свиква днес Парламентарната си асамблея в Страсбург, близо до Европейския парламент. Тя може да резолира събирането на съвет на министрите, който да направи препоръки към страните членки.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...