За Пловдивски митрополит бе избран Знеполският епископ Николай


Източник: агенция Фокус

Днес Светият Синод на Българската православна църква избра за Пловдивски митроплит Знеполския епископ Николай. Той бе тържествено посрещнат от членовете на Синода пред в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". Негово Светейшество Българският патриарх Максим отправи ред напътствия към новия митрополит и заяви, че другите български митрополити го приемат "с братска любов". Изборът се проведе в синодния параклис „Св. цар Борис”. За понеделник, 12 февруари, е насрочено заседание на Светия Синод, в което новият митрополит ще вземе участие.

Словото на директора на Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет проф. Иван Желев предизвика пък недоволство у някои от присъстващите. Той призова за толерантност към представителите на всички религии в Пловдивската епархия, за толерантност към невярващите. Той отбеляза, че изборът е бил "радостен": "много радост – дано да е за хубаво".

"Не е моя работа да споменавам за нарушения на устава на Българската православна църква. Убеден съм, че Светият Синод има съзнание за своята отговорност. Ще се спра на онази страна от бъдещата дейност на митрополита, която има отношение към обществото. Властта, заедно с народа, е заинтересована вероизповеданията в родината ни да спазват законите на страната и да спомагат за мирното съжителство на гражданите, каза Желев. Той подчерта, че в Пловдивската епархия, която е най-голямата в страната, съжителстват православни, мюсюлмани, католици, протестанти, представители на армено-грегорианското и израилтянското вероизповедание. "Онова, което беше търпяно при Софийския викарий, едва ли ще бъде търпяно при Пловдивския митрополит", каза Желев. И призова новия митрополит да проявява "бащинска любов" към тези, които обичат, и към тези, които не обичат владиката.

Думите на Желев подразниха някои от присъстващите миряни, които извикаха "Не искаме да ви слушаме". Проф. Желев посочи още, че не трябва да се отклоняват средства за ремонти и поддържане на храмовете и трябва да се спазват трудово-правните отношения и да не се стига до съдебни спорове.

Малко по-късно новоизбраният Пловдивски митрополит Николай заяви по адрес на изказването на проф. Иван Желев: "Тези думи мога да квалифицирам като намеса на дирекцията в делата на църквата".

Още във вторник и сряда подготвих словото си към новия митрополит, заявил по-късно проф. Иван Желев, в отговор на въпрос дали изборът на Пловдивски митрополит е бил предрешен.

Вие не знаехте ли кой щеше да бъде избран? – попитаха представителите на медиите проф. Желев, който преди дни коментира, че изборът е ясен, тъй като от двамата кандидати за поста – епископите Теодосий и Николай, само вторият има висше богословско образование.

“Не съм бил свидетел на избора, Светият синод и епархийските избиратели са решили този въпрос по съвест. Аз приемам този избор като начертание на Божията промисъл, като Божий жребий, като послушание, което ми се възлага от Светата църква и което ще се старая с Божията помощ да осъществявам”, каза новоизбраният митрополит Николай. Според него не би трябвало директорът на Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет проф. Иван Желев да си позволява да прави оценка на работата на когото и да било от вероизповеданията в България – “още повече на епископ”.

Проф. Желев коментира по-късно, че е отправил напътствие за толерантност към новоизбрания митрополит “във връзка с отношението към другите религии”. Но отказа да посочи примери за нетолерантно отношение с думите – “Питайте, ще разберете. Аз каквото имах да казвам, го казах”.
“Ще се радвам той да се представи в нова светлина, в изключително положителна светлина”, коментира още проф. Желев, цитиран от агенция Фокус.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...