Митрополит Николай: Каня всички религии на Заговезни


Източник: в. Стандарт

Всички ръководители на различните вероизповедания от епархията са поканени на 18 февруари на официален прием в ресторант "Санкт Петербург", където да се поздравим и да си изкажем взаимни благопожелания в Неделята на опрощението, заявява Негово Висикопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в интервю за в. Стандарт


Ваше Високопреосвещенство, Ваши противници обявиха вчера, че сте лекуван в психиатрия в миналото? Вярно ли е това?

Не желая да коментирам. Предпочитам да хвърлят кал по мен, отколкото аз по някого.

Какво наистина се случи в "Св. Александър Невски" по време на посещението на папа Йоан-Павел II?

Исках просто да се спазват църковните канони. Но нека оставим настрана тази визита, тя е минала. А и папа Йоан-Павел II, Бог да го прости, вече не е между живите. Нека говорим за новия пловдивски митрополит.

Манипулиран ли беше Вашият избор?

За съжаление проф. Иван Желев внуши на медиите, че изборът е предопределен. Аз съм съгласен с него дотолкова, доколкото той наистина е предопределен, но не от човек, а от Бог. Защото единствено Божествената благодат на Светия дух е оказала влияние върху съвестта на избирателите от Пловдивска епархия.

Но другият кандидат, епископ Теодосий, няма богословско образование и не може да бъде митрополит?

Не аз съм го избрал. Той също е архиерей от лоното на Светата ни църква. И след като Светият синод е преценил, че може да бъде включен в каталога на достоизбираемите епископи, не мога да възразя на такова решение.

Основните критики срещу Вас са в нетърпимост към друговерците. Приемате ли тези обвинения?

Категорично не. И в почти осемгодишното ми служение в София съм доказал това.

След официалното Ви встъпване в длъжност ще се срещнете ли с водачите на другите вероизповедания в Пловдив?

Всички ръководители на различните вероизповедания от епархията са поканени на 18 февруари на официален прием в ресторант "Санкт Петербург", където да се поздравим и да си изкажем взаимни благопожелания в Неделята на опрощението.

Тази година датата на Великден е една и съща за всички християни. Бихте ли организирали съвместно шествие в полунощ, за да се поздравят християните от различните вероизповедания?

Всички поместни православни църкви спазват канона – да няма съвместна молитва с инославни. Но в отношението си към представителите на другите вероизповедания ще спазвам принципа да живея в мир с всички човеци. И ако не можем да бъдем заедно в молитвено общение, то ще бъдем заедно в човешките, приятелски взаимоотношения за доброто на целия български народ.

Не е тайна, че в Родопите, и по-точно в Смолянска духовна околия, обществеността иска възстановяването на Смолянска епархия. Това зависи изцяло от Вас, ще се съгласите ли?

Тази идея не е нова. В разговори с г-жа Дора Янкова, кмет на Смолян, и с местната православна общност съм изразил желанието си да ми бъде дадено известно време, в което, с Божията помощ, да покажа какво мога и какво не мога. Обещавам, че ще пребивавам колкото се може повече в Смолянска духовна околия в проповед, в благовестие, богослужение и грижи за родолюбивото население в този благословен край на нашето отечество. И ако се окаже, че наистина има нужда от обособяването на такава епархия, няма да бъда против. Но трябва все пак първо да се запозная с обстановката.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...