Отбелязване на Неделя Православна в Гърция



Източник: ecclesia.gr

Идната неделя, 25 февруари 2007 г., първа неделя на Великия пост, Православната църква празнува възстановяването на Светите Икони – тържество на Православието. На този празник се отбелязва 842 г., когато иконоборчеството бива отхвърлено от василиса Теодора, нейния син Михаил ІІІ и Константинополския патриарх Методий Изповедник.

 

В рамките на честванията в събота, 24 февруари 2007, в 18.00 ч., в катедралния храм на Атина ще се отслужи велика празнична вечерня в присъствието на Негово Блаженство г-н Христодулос архиепископ на Атина и цяла Гърция, председател на Светия Синод на Гръцката Църква и с участието на техни високипреосвещенства – членовете на Светия Синод. Празничната вечерня ще се отслужи от Негово Високопреподобие архимандрит г-н Теофил Манолатос, главен архивар на Светия Синод.

 

Неделя православна, 25 февруари 2007, в катедралния храм на Атина ще се отслужи архиепископска и синодална Божествена Литургия, в присъствието на Негово Блаженство архиепископа г-н Христодулос. На тази празнична Литургия ще служи Негово Високопреосвещенство митрополитът на Александруполис г-н Антим.

 

В божествената Литургия ще участват и свещеници от други поместни православни църкви, които пребивават в Гърция понастоящем. Преди отпуста ще бъде извършена лития със светите икони за припомняне на празничното шествие при възстановяването на почитта към иконите през 842 г.

 

На Божествената Литургия ще присъства Негово превъзходителство президентът К. Папуляс, както и посланици и консули на другите православни страни. На обяд същия ден Президентът на Републиката ще даде празничен обяд в чест на Негово Блаженство архиепископа и синодални архиереи в Президентския дворец.

 

На следния ден, понеделник 26 февруари, посланикът на Руската федерация в Атина, г-н Андрий Вдовин ще даде обяд в чест на Негово Високопреосвещенство архиепископа на Атина и цяла Гърция г-н Христодулос както и на други членове на Светия синод. Това събитие се случва вече осма година в отговор на официалния коктейл, даван на Неделя Православна от Гръцкото Посолство в Москва в чест на Патриарха на Москва и цяла Русия г-н Алексий.


От бюрото на Светия Синод

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...