Среща на патриарх Павле с държавния глава на Сърбия по повод преговорите за статута на Косово



Източник: СПЦ

Негово светейшество сръбският патриарх Павле е приел на 22 февруари в Патриаршеския двор президента на Република Сърбия Борис Тадич. На разговора са присъствали и главният секретар на държавния глава Бранко Радуйко, негово преосвещенство епископ Порфирий Йегарски и главният секретар на Светия Архиерейски синод протойерей Саво Йович.

По време на едночасовия разговор президентът Тадич е дал подробни разяснения на патриарха за хода на подновените предишния ден във Виена разговори за статута на Косово и Метохия, както и за усилията, полагани в тази връзка от настоящите власти в Сърбия. Държавният глава изрично е подчертал решителността на преговарящия екип и личната си нагласа и позиция – в никакъв случай да не бъде приемана независимостта на Косово и Метохия. От друга страна, президентът  е изложил цялата сложност и заплетеност на международните казуси, с които се сблъскват, и е подчертал, че нерядко в политиката решаващи са интереси, чужди на християнските принципи. След края на този цикъл от преговори предстои доста важна борба в рамките на заседанието на Съвета за сигурност на Обединените нации.

Президентът на Сърбия още веднъж е благодарил на патриарха за отческите му молитви и подкрепа, както и за евангелското смирение и последователност, с които е известен най-вече през последните петнадесет кризисни години, нещо, което е спомогнало много за цялостния образ на Сърбия пред света.

Патриарх Павле, приел сегашната си длъжност от поста на архиерей, на когото цели 34 години е била поверена духовната грижа за народа на Косово и Метохия, е изразил, през призмата на богатия си личен опит, виждането си за новосъздалата се ситуация: „Въпросът за Косово и Метохия е въпрос за истината. А Господ е казал: „Аз съм Пътят, и Истината, и Животът. Бог е Истина и затова трябва да бъдем с Бога. Това е нашият път. Ние не сме против албанците, но те да не бъдат толкова сигурни, че ще ни го отнемат (Косово – бел. прев.). Разбира се, не можем да искаме за себе си мир, правда и свобода, ако не подразбираме същото и за другите. Каквото искате за себе си, това правете и на другите. С този принцип трябва да бъдем готови да издържим докрай. Не е лесно и на по-големите и по-силните, но нас ни обединява правото на истината, правдата и съществуването. Впрочем, много пъти онова, което ни изглежда невъзможно, с Божията помощ е по по-леко и по-просто. Затова, нека нашите слова бъдат благи, а доказателствата ни силни”.

Срещата е завършила с двустранна готовност досегашното сътрудничество за общото благо и единството на целия народ да продължи.

Седмица преди това, на празника Сретение Господне (15 февруари ст. ст.), кралският престолонаследник на Сърбия Александър ІІ Караджорджевич е връчил на Негово светейшество архиепископа на Ипек (Печ), митрополит на Белград и Карловац и сръбски патриарх Павле кралския орден „Звездата на Караджорджевич” І степен за големите му заслуги като предстоятел на Сръбската православна църква и за положените от негова страна усилия за благото и спасението на народа. Александър ІІ е благодарил на патриарха за молитвите и подкрепата и за благоволението му да приеме това най-висше отличие.

Превод :Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...