Трябва ли да се забранят абортите у нас?


Източник: БТВ

Трябва ли да се забранят абортите у нас? И убийство ли е премахването на плода от утробата на майката? Това обсъждаха на 8 март в предаването "Тази сутрин" по bTV, представители на науката и на православната църква.

Да се забранят със закон абортите у нас призова преди дни сливенският свещеник отец Евгений Янакиев. И беше подкрепен от своя брат – отец Силвестър.

Преди да призове за забрана на абортите, отец Янакиев е отлъчил от църквата гинеколожка, която му се е изповядала, че прави аборти в работата си.

У нас абортите са легализирани през 1956 година. Ако една майка реши да направи аборт, то лекарите препоръчват да е до третия месец след зачеването на плода. После става опасно за нея.

В четири европейски държави, в които католическата църква има силно влияние – Ирландия, Португалия, Полша и Малта, жените по закон нямат право да прекъснат бременността си преждевременно.

В Португалия бременността може да се прекратява само в случаи на изнасилване, увреден плод или ако здравето на майката е застрашено. Ако жена престъпи забраната, не само тя, но и лекарят отиват в затвора за три години.

Доброволното прекъсване на бременността се наказва и в Полша с две години затвор. Изключение са случаите на изнасилване, кръвосмешение, опасност за живота на майката или неизлечими малформации на ембриона.

По инициатива на дясната партия – Лига на полските семейства, миналата седмица комисия препоръча в полската конституция да се впише текст за "защитата на живота от момента на зачеването". Според феминистките организации, такъв текст ще доведе до пълна забрана на абортите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...