„Не ме бива за това” – писмото, което няма как да прочетете


Категория за участие: ІІ

Подател: Ваня Константинова има висше филологическо образование. Интереси: несъществуващите думи, които са ключът към взаимното разбиране.

Не ставам за слушател.

Докато слушам, неминуемо се разсейвам и мисълта ми се промушва през иглените уши на своето ръкоделие, ту ленива, ту предателски закачлива. Гледам внимателно говорещия, толкова внимателно, че дори забравям да мигам и леко полюшвам глава с въртеливо движение, което винаги жъне голям успех при създаването на погрешната представа, че ставам за слушател. Че дори съм добър, направо много добър, абе направо мечтаният слушател. А собствената ми мисъл в това време се рее безконтролно като любимото хвърчило, което някое дете е предало най-сетне за малко, след дълги увещания и почти сълзи, на момичето от съседната къща, а тя, разбира се, го е изпуснала веднага, отдавайки се на гузното удоволствие да наблюдава как то безвъзвратно поема из небесните пътеки.

Не ставам и за преписвач.

Това установих с голяма жал и сърдечна тегота, след като сам игуменът ми направи мека, но достатъчно ясна забележка, че от втора страница нататък преписваното от мен Житие на … придобива неестествено двузначен и никому непознат до този момент смисъл, без да спомене, поради присъщата му тактичност и всеопрощаващо благородство, че последващият текст, освен всичко друго, няма абсолютно нищо общо с оригинала.

Съвсем отчаян от своята негодност за богоугодно дело, се оттеглих в смирение в градската пустиня, където пия и се моля за грешната си душа вече двадесет и девети ден и ви пиша това писмо, което вие няма как да прочетете, защото кой ли би се потрудил да разчете думите, написани с ъгловато парче облак върху изменчивата повърхност на следобеден вятър?

Ваня Константинова
София, 23.02.2007

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...