Ще се срещнат ли католицизмът и православието?



Източник: Благовест-Инфо

Най-важното политическо събитие на миналата седмица – посещението на Владимир Путин в Италия и Гърция – беше не просто удачно делово пътешествие на руския президент. Освен практическите плодове на визитата (като дългоочакваното решение за строителството на руско-българско-гръцкия нефтопровод), Путиновата обиколка в Европа развенча множество привични стереотипи.

Например, стана ясно, че мнението на много западни политолози, според които след агресивната «мюнхенска реч» на Владимир Путин Русия неминуемо ще изпадне в международна изолация, се оказа мит. Визитата показа, че това, меко казано, не е така. Очевидно е, че например италианците се интересуват много повече от конкретните взаимноизгодни отношения с руснаците, отколкото от мътните проблеми на взаимоотношенията на Русия и САЩ. Визитата в Гърция беше още по-красноречива. Сключвайки нефтения договор с Москва, Гърция и България показаха, че европейските съседи на Русия са достатъчно разумни и самостоятелни, за да си сътрудничат с Русия, дори ако тези контакти не се одобряват от Съединените Щати.

Но в неотдавнашното посещение на Путин в Италия има и още един тънък подтекст. Религиозен. Срещата на руския президент и папата, която официално не беше свързана с някакви глобални последици, на дело може да се окаже историческа. Изглежда, че резултатите на преговорите, водени майчиния език на понтифекса – немски, правят съвсем реална възможната среща на патриарх Алексий Втори и папа Бенедикт.

Не е тайна, че католиците отдавна и упорито търсят среща на главите на Църквите-сестри, която ще символизира началото на дългоочакваното помирение на християнските конфесии. За папа Бенедикт дружбата с Православието е една от най-важните и трудноосъществими задачи на неговата земна мисия.

И желанията на папата са напълно разбираеми. Ролята и авторитетът на Православието в света продължава да расте. Изглежда, че Католическата църква искрено иска да се сдобие с доброжелателен партньор вместо с проблемен съсед.

През миналата седмица Католическата църква още веднъж демонстрира уважението си към Православието. Италианските власти направиха царски подарък на Московската патриаршия, връщайки й храмовия комплекс в град Бари. Ясно е, че без благословията на папата такъв дар нямаше да е възможен.

Алексий Втори има възможността да оцени дружеските жестове на католиците и да направи своята крачка напред. Крачка, която ще е твърде важна и историческа. И надеждите на папата за среща с руския патриарх могат да станат реалност още в най-близко бъдеще.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...