Турски политик поставя под съмнение Вселенския характер на Константинополската Патриаршия


Източник: news.in.gr

Изказване на заместник-председателя на турската управляваща партия, което постави под съмнение вселенския характер на Константинополската Патриаршия, предизвика реакциите на Атина и на Патриарх Вартоломей.

На срещата между Европейската Народна Партия и Православната Църква, която се провежда в Истанбул, заместник председателят на Партията на Развитието и Демокрацията Шабан Дишли заяви, че според Договора от Лозана (от 1923 г. – бел. на прев.) Константинополската Патриаршия не е Вселенска Патриаршия, а турско учреждение, и Патриархът е представител на гръцкото малцинство в Константинопол.

По отношение на въпросите свързани с Богословската Школа в Халки и имотите на обществените учреждения, г-н Дишли изрази съгласието, че те трябва да се разглеждат като проблеми от взаимен характер между Турция и Гърция, но не се поколеба да нарече мюсюлманското малцинство от западна Тракия “турско малцинство” и да отбележи, че и те срещат трудности.

Остра беше реакцията на Вселенския Патриарх Вартоломей, който характеризира изявленията на турския политик като “срам за ХХІ век”, и подчерта: “Твърдят, че Патриаршията е някаква турска институция, но не ни признават за юридическо лице и в резултат на това лишават Патриаршията от имотите, които е притежавала”. Що се отнася до вселенския характер на Патриаршията, Патриарх Вартоломей отбеляза: “Всички мои предшественици използват това название, което им е дадено през VІ век. Аз продължавам традицията на моите предшественици”.

Вселенският Патриарх добави, че Анкара отбягва да води пряк диалог по теми, които се отнасят до Вселенската Патриаршия, и смята, че ако турското правителство имаше политическа воля, вече щеше да е разрешило възстановяването на Богословската школа в Халки.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...