Свети първовърховни апостоли Петър и Павел и Събор на светите 12 апостоли



Апостол Петър се наричал Симон Йонин, но Господ Иисус Христос го избрал за Свой апостол и го нарекъл Кифа – Петър – Камен за твърдата му вяра в Него, която му дал Сам Бог Отец. След трикратното си отричане от Спасителя, след благия Иисусов поглед към него при повторното пеене на петела, Петър излязъл от двора на първосвещеника и горко оплакал греха си.

След Христовото възкресение св. Апостол Йоан най-дълбоко ни предава трикратното възстановяване на Симон Йонин в апостолството с въпросите на Господа: Симоне Йонин, любиш ли ме повече, отколкото тия? Симоне Йонин, любиш ли Ме? Симоне Йонин, обичаш ли ме? Искрената любов на покаялия се Симон Петър към Спасителя го направи отново апостол и пастир на Христовите овци от обрязаните. Той е първовърховният апостол на обрязаните по думите на първовърховния апостол на езичниците, който се потруди повече от всички апостоли – апостол Павел.
Сам Господ Иисус Христос е Канарата, отхвърлена от зидарите и станала глава на ъгъла на Църквата. Едната й стена са християните от юдейски произход, при които Христос пратил Петра, а другата стена са християните от езичниците, които Бог привел към Себе Си чрез най-големия Си гонител Савел, когото обаче Той Си избрал за апостол от майчина утроба. Той благоволил да му открие Сина Си, Когото той гонел, по пътя за Дамаск.

Господ избра Своите апостоли и ги научи на Своето неизказано смирение и любов към всички. Техният завет към всички християни е за постоянно нелицемерно братолюбие от чисто сърце (1 Петр. 1: 22). Дяволът обаче разделя християните чрез гордостта, алчността, завистта, ересите… Те могат да го победят само чрез благодатта – любовта, дадена в сърцата им от Светия Дух.

Апостол Павел пък ни учи да му бъдем подражатели, както той подражава на Христа. А неговата любов към упоритите юдеи е Христова! Той се молел сам да бъде отлъчен от Христа, та те да повярват в Него и да се спасят! Златоуст възкликва: Няма по-велик от апостол Павел! Той ни учи: Да съгрешим ли? Съвсем не! За мене светът е разпнат и аз за света. Смиреният архиепископ св. Йоан благородно му завижда и копнее сам да каже същите думи, но си признава,че не може.

На 30 юни Църквата празнува събора на 12–те апостоли: Симон Петър и Андрей Първозвани, Яков и Йоан Зеведееви, Филип и Вартоломей, Тома и Матей, Яков Алфеев и Левей – Тадей – Юда Яковов, Симон Кананит – Зилот и Матия – избран с жребий на мястото на Юда предателя. Според св. Григорий Палама обаче Христос, а не човеци, избрал ап. Павел на мястото на Юда Искариот!

Днес празнуваме всички тези апостоли, така че всички, които носят техните именаq са именници. Истинско празнуване на апостолите извършваме само, когато помним благовестието им и спазваме всички Христови заповеди, които те са ни предали в Новия Завет.

Нека винаги помним евангелията и посланията на Христовите апостоли и им подражаваме на вярата, смирението и любовта, за да бъдем истински Христови ученици.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...