Посещението на епископ Атанасий обогати семинарията “Св. Владимир”


Източник: St Vladimir’s Orthodox Theological Seminary

Негово Преосвещенство Атанасий (Йевтич), бивш епископ Захумско-Херцеговински и Приморски на Сръбската православна църква, и неговата делегация посетиха, обогатиха и благословиха семинарията “Св. Владимир”, Ню Йорк, от 23 до 25 юни 2007 г. Кулминацията на посещението беше присъждането на Негово Преосвещенство на званието Почетен доктор по богословие. Това отличие бе връчено от семинарията точно преди приветственото слово на о. Грегъри Улфендън при откриване на Летния институт на семинарията в неделя вечер, 24 юни 2007 г. Като автор на многобройни трудове, Негово Преосвещенство Атанасий е считан за най-изтъкнатия сръбски православен богослов на своето поколение.

Почетното звание бе връчено със следната грамота: “Ръководен още от младостта си от Сръбската православна църква и стоящ твърдо в традицията на отците, Негово Преосвещенство Атанасий (Йевтич) работи неуморно за истината. Ученик на приснопаметния архимандрит Иустин (Попович), той е учил много свои ученици като професор по патрология и декан на Православния богословски факултет в Белград и още много други чрез своите многобройни и разнообразни книги. Възведен в епископски сан, епископ Атанасий обгрижва паството си през тревожни времена, винаги строго придържайки се към своите убеждения. Със слово и дело епископ Атанасий стана отец във вярата за мнозина, жънейки плодове както в своята страна, така чрез учениците си и в нашата [САЩ]. Затова с възхищение и дълбоко уважение Православната богословска семинария “Св. Владимир” има честта да му присъди званието Почетен доктор по богословие.”

Като част от програмата на епископа беше проведен семинар за академичното тяло на семинарията “Св. Владимир”. Негово Преосвещенство говори за онова, което той нарече “гръбнака на богословието”, който е любовта на Христос към нас, проявена в сътворяването ни и в това, че Той стана един от нас, за да ни спаси. Епископ Атанасий специално наблегна върху отъждествяването на Христос с Църквата, особено при отслужването на Божествената литургия. След това Негово Преосвещенство отговори на въпроси на преподавателския състав за положението на Църквата в Сърбия и нейното литургично и духовно възраждане.

Въпреки че Негово Преосвещенство носи физическите и душевни рани от времето на своето войсково служение на предните линии в сръбската война през 1990-те, той излъчваше радост през цялото си посещение. Например в края на литургията, след като се поклони на празничната икона, той се обърна и започна да поздравява верните, обръщайки специално внимание на децата. Когато всички клирици, участвали в съслужението, се събираха за обща снимка, епископът настоя и децата от общността да се присъединят.

Негово Преосвещенство Тихон, епископ на Филаделфия и Източна Пенсилвания и ректор на семинарията “Св. Тихон” (представляващ Негово Блаженство митрополит Герман), Западноамерикански епископ Максим (Сръбска православна църква) и епископ Атанасий в съслужение отслужиха Божествена литургия в параклиса на семинарията. Свещениците, участвали в съслужението, бяха о. Сава, игумен на сръбския манастир Твърдош; йеромонах Йоан от Твърдош; о. Стаматис Склирис, гръцки православен свещеник и иконограф от Атина; възпитаникът на семинария “Св. Владимир” о. Никълъс Чеко, предстоятел на сръбския православен катедрален храм “Св. Стефан” в Алхамбра, Калифорния; о. Тома Хопко, заслужил декан, както и свещениците от семинарията. За посещението на Негово Преосвещенство беше дошъл също и г-н Брайън Герик, член на борда на семинарията “Св. Владимир”.

Снимки от събитието

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...