Турски офицери от запаса готвели убийството на Вселенския Патриарх


Източник: Новинар

Засилена е охраната на Патриарх Вартоломей и на арменския духовен глава Месроб

Нелегална мрежа, съставена от турски офицери от запаса, е подготвяла поредица от атентати в Турция, включително срещу Вселенския патриарх Вартоломей. Това съобщи вчера турският в. "Акшам", позовавайки се на източник от следствието.

Вестникът припомня, че тайната организация на запасните офицери, наречена "Съюз на националните сили", беше разкрита от турските власти миналия месец. В компютъра на нейния ръководител Бекир Йозтюрк били намерени данни за подготовката на атентат срещу патриарх Вартоломей.Според следствените данни, на които се позовава вестник "Акшам", същата организация е подготвяла атентати и срещу арменския патриарх Месроб Мутафян, както и срещу бизнесмена от еврейски произход Исак Алатон. Негов съдружник беше убит при все още неизяснени обстоятелства в района Еюп на Златния рог, припомня вестникът. Бекир Йозтюрк беше арестуван в рамките на разследването на организацията на запасните офицери, за която се установи, че притежава арсенал от ръчни гранати, бомби и други оръжия с произход от армейските складове, пише "Акшам".

Във връзка с направените разкрития турските следствени власти са поискали от разузнавателната служба МИТ, от жандармерията и от Дирекцията по сигурността на турската полиция да засилят мерките за охрана както на Вселенския патриарх Вартоломей, така и на арменския патриарх Месроб и на бизнесмена Исаак Алатон, твърди вестникът.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...