Открито писмо разпространиха днес свещениците от Варна



Открито писмо от варненските свещеници, адресирано до отговорните институции и медиите, разпространи днес Пресцентърът на Варненска и Великопреславска митрополия във връзка с инцидента в училище "Любен Каравелов" от 15 септември 2007 год. В писмото, отправено до Министъра на науката и образованието на РБ, директора на РИО – гр. Варна и до българските медии, се казва:

"С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил свещениците от град Варна изразяваме нашия протест по повод неприятния инцидент, случил се на 15 септември 2007 г. в училище „Любен Каравелов” – гр. Варна, във връзка с откриването на новата учебна година.

След отправената устна покана от организаторите на тържеството, свещеник от храм „Св. цар Борис” да отслужи водосвет на 15 септември 2007 г., при явяването му, директорът на училището Метин Низам отказва на свещеника да отслужи водосвет.

Ние приемаме това като акт на нетолерантност към правата на мнозинството православни християни да получат желаното от тях благословение.

Предвид случилото се, изразяваме нашата молба по повод грубото незачитане на религиозните права на православните християни в училището, да бъдат взети необходимите мерки от компетентните органи спрямо директора на училището."

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...