Ново ръководство в семинарията “Св. Владимир”


Източник: St Vladimir’s Orthodox Theological Seminary

С тържества на 14 и 15 септември 2007 г. беше отбелязано началото на една нова епоха за семинарията “Св. Владимир”, Ню Йорк. Център на тържествата беше въвеждането в длъжност на нейното ново ръководство, о. д-р Джон Бер за декан и о. д-р Чад Хатфийлд за главен секретар.

Това събитие слага началото на един съвсем нов модел на поделено управление на семинарията. В отговор на все по-големите изисквания и очаквания от ръководството на тази разрастваща се институция, Съвета на попечителите създаде три нови позиции: изпълнителен председател, главен секретар (chancellor) и декан. Ан Глин Макъл служи като изпълнителен председател на Съвета на попечителите, работейки съвместно с Негово Блаженство митрополит Герман, предстоятеля на Православната църква в Америка, който е президент на семинарията. Отец Чад служи като главен секретар и главен изпълнителен директор, една съвсем нова длъжност, чиято основна отговорност е управлението на финансовите операции на семинарията. О. Чад идва в “Св. Владимир” от семинарията “Св. Герман”, където е бил декан в продължение на 5 години. Отец Джон Бер, един бележит специалист по патристика и член на академичния състав на семинарията от 1995 г., в качеството си на декан ръководи семинарията по църковните и академични въпроси.

Въвеждане в длъжност започна с архиерейска Божествена литургия за празника Въздвижение на честния Кръст в петък сутринта в параклиса “Св. Трисветители”. Литургията отслужи Негово Блаженство митрополит Герман в съслужение с Негово Преосвещенство Виенски и Австрийски епископ Иларион от Руската православна църква и Негово Преосвещенство Максим, епископ на Западноамериканския диоцез на Сръбската православна църква.

Официалното встъпване в длъжност и академичният съвет започнаха с молебен в параклиса на семинарията от 14 ч. На новия декан и главен секретар бяха връчени кръстовете на техните съответни служби, след което незабавно последва церемонията по встъпване в длъжност в аудитория “Митрополит Филип”. Отец Ярослав Судик, предстоятел на храма “Света Троица” в Йонкърс, Ню Йорк, член на Съвета за образование на гр. Йонкърс, член на Акредитационната асоциация на Средните щати, както и изтъкнат професор по химия, ръководеше церемонията. О. Джон Бер произнесе слово за встъпването си в длъжност като декан. Последва прием, а денят завърши с Велико повечерие.

В събота сутринта тържествата продължиха с архиерейска Божествена литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Серафим, Архиепископ на Отава и Канада, в съслужение с епископ Иларион и епископ Максим.

Предизвикателствата за православното богословие и богословското образование през 21-ви век беше темата на един важен симпозиум, който се проведе в събота следобед. Участници в симпозиума бяха четирима изтъкнати учени с международна известност: Негово Преосвещенство Иларион (Алфеев); Негово Преосвещенство Максим; о. Андрю Лаут, професор по византинистика и патристика в университета в Дъръм (Великобритания); и о. Джон Макгакин, професор по църковна история в Богословска семинария “Юниън” и професор по византийско християнство в Колумбийския университет.

След Великото повечерие в събота вечерта двудневното отпразнуване на тази нова епоха в живота на семинарията “Св. Владимир” завърши с празничен банкет в голямата зала на гръцкия православен храм “Христос Спасител” в гр. Рай. О. Чад Хатфийлд произнесе приветствено слово. Протопрезвитер Тома Хопко, почетен декан, ръководеше събитието.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...